Širom svijeta osude spaljivanja Kur'ana u Švedskoj

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs, spalio je u subotu primjerak svete knjige ispred turske ambasade u Štokholmu.

Širom arapskog i islamskog svijeta stižu osude zbog spaljivanja primjerka Kur'ana (EPA)

Širom arapskog i islamskog svijeta i dalje stižu osude zbog spaljivanja primjerka Kur'ana u subotu u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je primjerak svete knjige ispred turske ambasade u Štokholmu.

Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade.

U saopćenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest.

Saudijska Arabija osudila je švedske vlasti zato što su dozvolile političaru krajnje desnice da spali primjerak Kur'ana.

Spaljivanje Kur'ana je ‘sramotan čin’

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije potvrdilo je “čvrst stav kraljevine, pozivajući na važnost širenja vrijednosti dijaloga, tolerancije i suživota te odbacivanja mržnje i ekstremizma”.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta nazvalo je spaljivanje Kur'ana “sramotnim činom”.

U saopćenju Ministarstva se navodi da ovaj “sramotan čin vrijeđa i provocira osjećaje stotina miliona muslimana širom svijeta”.

Katar je, također, osudio odluku Švedske da dozvoli spaljivanje Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

“Ovaj gnusni slučaj je provokacija i vrijeđanje osjećaja više od dvije milijarde muslimana u svijetu”, navodi se u saopćenju katarskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) također su osudili incident i ponovili da se “protive svim praksama usmjerenim na destabilizaciju sigurnosti i stabilnosti”.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je spaljivanje islamske svete knjige u Štokholmu kao “podli napad”.

Cilja na muslimane, vrijeđa svete vrijednosti

“Osuđujemo podli napad na našu svetu knjigu u Švedskoj. To se desilo uprkos brojnim našim upozorenjima”, navodi se u saopćenju.

Iran je nazvao čin spaljivanja Kur'ana pokušajem da se podstakne mržnja i nasilje nad muslimanima.

Teheran je naveo da neke evropske države, pod lažnim izgovorom da zagovaraju slobodu govora, “dopuštaju ekstremističkim i radikalnim akterima da šire mržnju protiv islamskih svetinja i vrijednosti”.

Organizacija islamske saradnje (OIC) također je osudila spalivanje primjerka Kur'ana, istakavši da ova provokativna akcija “cilja na muslimane, vrijeđa njihove svete vrijednosti i pokazuje alarmantni nivo islamofobije”.

OIC je zatražio od Švedske da kazni one koji stoje iza ovog “zločina iz mržnje.”

Izvor: Agencije