Iran će se uskoro izjasniti o zatvorenom režiseru Jafaru Panahiju

Pravosuđe bi trebalo naredne sedmice odlučiti o mogućem puštanju na slobodu režisera i disidenta koji se u zatvoru nalazi od jula prošle godine.

Jafar Panahi (62) jedan je od najviše nagrađivanih iranskih režisera (Reuters)

Iransko pravosuđe trebalo bi naredne sedmice odlučiti o mogućem puštanju na slobodu režisera i disidenta Jafara Panahija, koji je u zatvoru od jula, saopćio je njegov advokat nakon što je Vrhovni sud poništio presudu.

Panahi (62) jedan je od najviše nagrađivanih iranskih režisera, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Osvojio je nagradu za najbolji scenarij 2018. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, za ostvarenje Tri lica.

Za film Taksi Teheran 2015. godine dobio je nagradu za najbolji film na Berlinskom festivalu.

Umjetnik disident osuđen je 2010. na šest godina zatvora i 20-godišnju zabranu režiranja i pisanja filmskih scenarija, putovanja i obraćanja u medijima, zbog “propagande protiv režima”, jer je podržao protestni pokret protiv režima 2009. godine.

Slučaj predat apelacionom sudu

Tada je na predsjedničkim izborima u Iranu ponovo izabran ultrakonzervativac Mahmoud Ahmadinejad.

“Pravosudni organi su me obavijestili da će najkasnije do kraja naredne sedmice donijeti odluku o Panahiju”, rekao je advokat Saleh Nikbakht i dodao da je presuda poništena 15. oktobra, a Vrhovni sud je predmet poslao drugom sudu.

Advokat je kazao da je ove sedmice cijeli slučaj predat apelacionom sudu i dodao da bi, prema zakonu, Panahi trebalo odmah biti pušten uz kauciju.

Prema njegovim riječima, Panahi je još prije hapšenja imao zdravstvenih problema, a u zatvoru je dobio neku kožnu bolest.

Izvor: Agencije