Najavljeni vojni manevri Južne Afrike, Rusije i Kine

Multinacionalna pomorska vježba tri države bit će održana od 17. do 27. februara u Durbanu i zaljevu Richards, u južnoafričkoj provinciji Kwazulu-Natal.

Južnoafrička Republika je članica BRICS-a, bloka država koji još uključuje Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu (Reuters)

Južnoafrička Republika (JAR) najavila je kako će sljedećeg mjeseca učestvovati u zajedničkim desetodnevnim pomorskim vježbama s Rusijom i Kinom.

“Kao sredstvo za jačanje odnosa između JAR-a, Rusije i Kine, multinacionalna pomorska vježba ove tri zemlje bit će održana u Durbanu i zaljevu Richards, u provinciji Kwazulu-Natal, od 17. do 27. februara”, navodi se u saopćenju Odbrambenih snaga Južne Afrike (SANDF).

U vježbi, nazvanoj “Mosi“, što u prevodu na jednom od zvaničnih južnoafričkih jezika znači “dim“, učestvovat će približno 350 pripadnika SANDF-a, koji će sarađivati s ruskim i kineskim kolegama, prenosi Anadolija.

Južnoafrička vojska saopćila je kako će se vježba poklopiti s proslavom Dana oružanih snaga, koja će biti održano u zaljevu Richards.

Neutralni prema ratu u Ukrajini

Demokratski savez, glavna opoziciona stranka u JAR-u, kritizirao je Vladu zbog izvođenja vježbe u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, vojska je saopćila da je ovo druga zajednička vježba koju održava s Rusijom i Kinom, dok je prva bila 2019. godine u Cape Townu.

Južnoafrička Republika je članica BRICS-a, bloka država koji još uključuje Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu.

Južna Afrika, najindustrijaliziranija ekonomija na afričkom kontinentu, zauzela je neutralan stav u ratu između Rusije i Ukrajine.

Također se uzdržala od glasanja o tom pitanju u Ujedinjenim narodima.

Izvor: Agencije