Spaljivanje Kur'ana nije sloboda govora, već zločin iz mržnje

Mevlut Cavusoglu je to izjavio nakon što je lider danske desničarske stranke dobio dozvolu da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Iz Policijske uprave Štokholma su kazali da je Rasmus Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade (Reuters)

Kritizirajući Švedsku zbog davanja dozvole za planirano spaljivanje Kur'ana, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u subotu izjavio da se rasizam i zločini iz mržnje ne smatraju slobodom misli i izražavanja.

“Uprkos svim našim upozorenjima, takva dozvola je, nažalost, data ovoj osobi. Niko to ne može nazvati slobodom izražavanja i slobodom misli“, rekao je onu novinarima u južnoj provinciji Antalija, prenosi Anadolija.

Cavusoglu je to kazao nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, dobio dozvolu u Švedskoj da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Podli rasistički čin i zločin iz mržnje

“Danas ne dozvoljavaju spaljivanje još jedne knjige, ali kada je u pitanju Kur'an, islamska sveta knjiga, i neprijateljstvo prema islamu, oni to odmah nazivaju slobodom izražavanja i slobodom misli“, rekao je šef turske diplomatije.

Dodao je da, prema švedskom zakonu, odluke Vijeća Evrope i odluke Evropskog suda za ljudska prava, zločini iz mržnje i rasizam nisu sloboda misli ili sloboda izražavanja.

Izrazio je nadu da će švedske vlasti poduzeti mjere kako bi spriječile čin spaljivanja.

“Zato što će ovo na isti način izazvati bijes u cijelom svijetu. Bio bi to podli, rasistički čin i zločin iz mržnje”, kazao je Cavusoglu.

Iz Policijske uprave Štokholma za Anadoliju su kazali da je Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je zabrinut da demonstracije predstavljaju rizik da Turska još više blokira ratifikaciju zahtjeva Švedske za članstvo u NATO.

Ankara otkazala posjetu švedskog ministra

Međutim, dodao je da bi bilo “veoma neprikladno” da traži da se nekoj osobi ne dozvoli da izvede protest.

Zvanična Ankara je otkazala predstojeću posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj nakon što je Švedska dozvolila čin spaljivanja primjerka Kur'ana u blizini turske ambasade u Štokholmu.

Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u petak u Ministarstvo vanjskih poslova Turske nakon što je taj čin dozvoljen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada