Bugari peti put u dvije godine izlaze na izbore

Dvije najveće političke stranke, desnocentristički GERB i antikorupcijski PP, ranije nisu uspjele formirati vladajuću koaliciju nakon što su dobili mandat za sastav vlade.

Kornelija Ninova: Razmatrali smo mogućnosti i odlučili vratiti mandat predsjedniku (Reuters)

Bugari će na proljeće peti put u dvije godine izaći na parlamentarne izbore, nakon što su socijalisti u petak odustali od planova za formiranje nove vlade.

Socijalisti, koji su imali treću i posljednju priliku formirati vladu nakon izbora bez pobjednika 2. oktobra, objavili su kako su uložili velike napore da dobiju podršku postavljanjem jasnih nacionalnih prioriteta, ali nisu uspjeli.

“Tražili smo rješenje kako bi zemlju izvukli iz brojnih kriza, a ponajviše iz političke krize”, rekla je čelnica socijalista Kornelija Ninova novinarima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Razmatrali smo mogućnosti i odlučili vratiti mandat predsjedniku… Sada idemo na izbore.“

Dvije najveće političke stranke, desnocentristički GERB i antikorupcijski PP, ranije nisu uspjele formirati vladajuću koaliciju nakon što su dobili mandat za sastav vlade.

Odgoda neophodnih refori

Nepostojanje vlade utjecat će na planove Bugarske da pristupi eurozoni u 2024. godine, a odgodit će prijeko potrebne reforme za borbu protiv korupcije te će vjerovatno spriječiti efikasno korištenje milijardi eura iz fondova za oporavak Evropske unije.

Bugarska je politički nestabilna od velikih antikorupcijskih demonstracija 2020. godine.

Ovom evropskom državom od tada uglavnom vladaju prijelazne tehnokratske vlade, jer ne postoje stabilne koalicije.

Ninova je u petak pozvala čelnike šest drugih političkih stranaka da se ujedine oko četiri nacionalna prioriteta, uključujući efikasno iskorištavanje pomoći EU-a, no pojavili su se samo čelnici GERB-a, etničke turske stranke MRF i nacionalističkog Bugarskog uspona.

Predsjednik Rumen Radev mora u roku od dva mjeseca raspustiti Parlament i raspisati izbore.

Izvor: Agencije