Video: Obalska straža SAD-a nadgleda ruski špijunski brod

Ruski špijunski brod patrolira u blizini obale Havaja, ali je za sada ostao u međunarodnim vodama, saopštio je Pentagon.

Američka obalska straža je pratila nadzorni brod Karelija, klase Višnja, koji je plovio u blizini Havaja tokom posljednjih nekoliko sedmica (Twitter / Screenshot)

Ruski špijunski brod patrolira u blizini obale Havaja, ali je za sada ostao u međunarodnim vodama, saopštio je Pentagon.

Iako pojava ruskog nadzornog broda duž američke obale nije neuobičajena, ovaj je privukao više pažnje zbog pojačanih tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije zbog invazije Moskve na Ukrajinu i prikrivenih prijetnji upotrebom nuklearnog oružja, prenosi Beta.

Američka obalska straža je pratila nadzorni brod Karelija, klase Višnja, koji je plovio u blizini Havaja tokom posljednjih nekoliko sedmica.

“Ne mogu da govorim o tome zašto Rusi trenutno plove brodom, to je nekako nesigurno vreme”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

Ona je rekla da obalska straža još nadgleda brod koji je u međunarodnim vodama.

“Nismo vidjeli nikakvo neprofesionalno ponašanje i očekujemo da će Rusi djelovati u regiji u skladu sa međunarodnim pravom”, rekla je Singh.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada