Trump i njegovi advokati kažnjeni sa skoro milion dolara

Trumpovu tužbu protiv bivše državne sekretarke Hillary Clinton sudija je nazvao političkim manifestom i zloupotrebom pravnog sistema.

Trump je tužio Clinton tvrdeći da su ona i druge demokrate nastojale namjestiti izbore lažno optužujući njegovu kampanju za povezanost s Rusijom (Reuters)

Federalni sudija bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim advokatima naredio je da plate više od 930 hiljada dolara odštete zbog neosnovane tužbe protiv bivše državne sekretarke Hillary Clinton, kojom je zloupotrijebio pravni sistem.

Sudija John Middlebrooks, koji je odbacio Trumpovu tužbu u septembru, smatra da je odšteta opravdana jer je bivši republikanski predsjednik pokazao obrazac zloupotrebe sudova za promicanje svoje političke agende.

„Ovaj slučaj nije nikada trebao biti pokrenut. Od početka je bila očita neadekvatnost njegovih pravnih tvrdnji. Niti jedan razuman advokat ga ne bi pokrenuo. Nijedna tačka izmijenjene tužbe nije sadržavala legitiman pravni zahtjev, već su namijenjene političkoj svrsi“, napisao je Middlebrooks u 45 stranica dugoj odluci, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Slučaj odbačen u septembru

Trump je tužio Clinton, demokratsku predsjedničku protukandidatkinju 2016, tvrdeći da su ona i druge demokrate nastojale namjestiti izbore lažno optužujući njegovu kampanju za povezanost s Rusijom.

Middlebrooks, kojeg je na mjesto sudije 1997. imenovao nekadašnji predsjednik Bill Clinton, Hillaryn suprug, odbacio je slučaj u septembru, nazvavši tužbu “političkim manifestom od dvjesto stranica koji opisuje njegove pritužbe protiv onih koji su mu se protivili”.

Trump je 2020. odstupio s predsjedničke funkcije pošto ga je porazio demokrata Joe Biden, nakon čega je iznosio tvrdnje o izbornoj prevari.

Milijarder je najavio kandidaturu i na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Izvor: Agencije