Leopard 2, tenk koji bi značajno mogao pomoći Ukrajini

Jedan od vodećih svjetskih tenkova ima sofisticiranu opremu koja mu omogućava ciljanje mete na svakom terenu, a koristio se na Kosovu, u Afganistanu i Siriji.

Do sada su i Ukrajina i Rusija koristile tenkove iz sovjetske ere, pa bi Leopard 2 bio veliki napredak u kapacitetima (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austine sastao se s tek imenovanim njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom u Berlinu u četvrtak, u momentu kada je Njemačka pod pritiskom drugih evropskih zemalja da odobri slanje svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

New York Times donosi pregled ovih tenkova te objašnjava na koji način oni mogu biti korisni za Ukrajinu.

Šta je Leopard 2?

Radi se o jednom od vodećih svjetskih tenkova koje njemačka vojska koristi već desetljećima, kao i vojske brojnih drugih evropskih zemalja, Kanade i Indonezije.

Korišten je u sukobima u Afganistanu, na Kosovu i u Siriji.

Tenk s dizelskim motorom ima i opremu za noćni vid te lasersku opremu koja može izmjeriti udaljednost objekta, omogućavajući bolje ciljanje mete u pokretu dok se kreće preko neravnog terena.

Postoji nekoliko verzija Leoparda 2, s različitim dizajnom i karakteristikama.

Kako ovaj tenk može pomoći Ukrajini?

Do sada su i Ukrajina i Rusija koristile tenkove iz sovjetske ere, pa bi Leopard 2 bio veliki napredak u kapacitetima.

Vlada Ukrajine je pozivala da joj se pošalju ovi tenkovi kada je ranija primala vojnu pomoć od saveznika iz SAD-a i Evrope, koja je uključivala letjelice te sisteme za zračnu odbranu.

Kada bi dobila tenkove Leopard 2, to bi Ukrajini pomoglo da nadvlada rusku superiornost u artiljeriji, što je pomoglo Moskvi da osvoji dva grada u istočnoj provinciji Lugansk prošlog ljeta.

Oni bi bili od posebne vrijednosti dok rat ulazi u drugu godinu, a Kijev pokušava vratiti izgubljenu teritoriju i očekuju rusku proljetnu ofanzivu.

Koje su prednosti Leoparda 2 u odnosu na druge tenkove?

Velika Britanija je obećala da će Ukrajini poslati 14 svojih tenkova Challenger 2, a dva američka zvaničnika rekla su u četvrtak da Washington planira slanje gotovo 100 borbenih vozila Stryker, iako se ništa nije govorilo o opskrbi Ukrajine s tenkovima M1 Abrams, koji zahtijevaju stalno održavanje i koriste posebno gorivo.

Vojni stručnjaci kažu da je osnovna prednost Leoparda 2 njihova količina, odnosno broj koji može biti poslan u Ukrajinu, te relativno lagano popravljanje i logistika.

“Leopardi su u Evropi, lako ih je poslati u Ukrajinu, nekoliko evropskih zemalja ga koristi, pa su spremni za slanje”, kaže Minna Alander, istraživačica na Finskom institutu za međunarodne odnose.

“Logistika i održavanje bi bili lagani. Rezervni dijelovi su ovdje u Evropi, a i trening Ukrajinaca je zbog toga lakši.”

Dodatno, budući da nekoliko zemalja koriste ovaj tenk, više nacija bi moglo učestvovati u slanju tenkove, ili rezervnih dijelova, organiziranju treninga ili logistike, kaže Alander, stručnjakinja za sigurnost sjeverne Evrope i njemačku vanjsku politiku.

Zašto Njemačka mora odobriti transfer Leoparda koje posjeduje druge zemlje?

Prema njemačkim zvaničnicima, bilo bi ilegalno izvoziti tenkove proizvedene u Njemačkoj bez dozvole Berlina.

Ugovor koji jedna zemlja potpisuje da bi dobila oružje njemačkih proizvođača ili njemačke vojske zahtijeva od njih da traže dozvolu od vlade za ponovni izvoz ukoliko požele takvo oružje poslati u drugu zemlju. (SAD ima slične zahtjeve, kao i Švicarska.)

Koje su potencijalne opasnosti?

Ukrajinski lideri i vojni eksperti u SAD-u i drugim zemljama rekli su da se Rusija priprema za ofanzivu na kraju zime ili početkom proljeća.

Nije jasno da li bi zapadni tenkovi, uključujući Leopard 2, stigli na ratište dovoljno brzo kako bi se Kijev suočio s prijetnjom.

“Ukrajina ih treba što je brže moguće, a sve ukazuje na to da Rusija priprema veću ofanzivu na proljeće, tako da sat otkucava”, kaže Alander.

Čak i trening Ukrajinaca bi mogao trajati mjesecima, a postoji još pitanja o kojima se mora razmišljati, naprimjer koliko bi tenkova moglo biti osigurano i na kojem nivou bi mogli biti održavani.

Izvor: Agencije