SAD: Za kvar koji je poremetio zračni promet kriva je ljudska pogreška

Kooperant koji je slučajno obrisao datoteke prouzrokovao je informatički kvar zbog kojeg su 11. januara obustavljeni letovi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istraga se nastavlja, ali regulatorna agencija ističe da zasad nije pronašla nikakav dokaz koji bi incident povezivao sa zlonamjernim činom ili s hakerskim napadom (Reuters)

Informatički kvar zbog kojeg je američko regulatorno tijelo za civilnu avijaciju (FAA) moralo 11. januara privremeno obustaviti domaće letove u Sjedinjenim Američkim Državama, prouzrokovao je kooperant koji je slučajno obrisao datoteke, saopštila je FAA.

Agencija je već bila pripisala kvar, zbog kojeg su 11. januara hiljade letova otkazani i kasnili, oštećenju datoteke baze podataka.

Agencija je dodala kako je prvi izvještaj pokazao da je kooperant “nenamjerno izbrisao datoteke dok je radio na usklađivanju glavne i pomoćne baze podataka”, piše Hina, pozivajući se na AFP.

Napraviti otporniji sistem

Istraga se nastavlja, ali agencija ističe da zasad nije pronašla nikakav dokaz koji bi incident povezivao sa zlonamjernim činom ili s hakerskim napadom.

FAA sada radi na tome da dotični informatički sistem koji u stvarnom vremenu upozorava članove posade o mogućoj opasnosti na tlu i u zraku, bude “otporniji”.

Američki ministar prometa Pete Buttigieg rekao je još 11. januara da je od FAA-e zatražio da otkrije uzrok problema i kaže zašto nisu radili sistemi koji trebaju osigurati normalan rad u slučaju kvara.

Izvor: Agencije