SAD će Wagner grupu proglasiti kriminalnom organizacijom

Prema američkim procjenama, ruska grupa ima oko 50.000 pripadnika raspoređenih u Ukrajini, kako bi podržali ratne napore Rusije u toj državi.

Ruska vojna korporacija je imala ključnu ulogu u nedavnim uspjesima Rusije u Donbasu (Anadolija)

Sjedinjene Američke Države planiraju proglasiti Wagner grupu, rusku privatnu vojnu korporaciju, međunarodnom kriminalnom organizacijom te uvesti dodatne sankcije toj firmi povezanoj s Kremljom.

Pored odluke Ministarstva finansija da označi Wagner kao “transnacionalnu kriminalnu organizaciju”, administracija Joea Bidena će sljedeće sedmice uvesti ekonomske sankcije za organizaciju i njenu mrežu podrške, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u petak.

“Ove akcije prepoznaju transkontinentalnu prijetnju koju Wagner predstavlja, uključujući kontinuirani obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti”, kazao je on, prenosi Anadolija.

“Naša poruka svakoj kompaniji koja razmišlja o pružanju podrške grupi Wagner je jednostavno sljedeća: Wagner je kriminalna organizacija, koja čini široko rasprostranjene zločine i kršenja ljudskih prava”, dodao je.

Prema američkim procjenama, grupa Wagner ima oko 50.000 pripadnika raspoređenih u Ukrajini kako bi podržali ratne napore Rusije u toj državi.

Grupa uključena u sukobe širom svijeta

Ruska vojna korporacija je imala ključnu ulogu u nedavnim uspjesima Rusije u Donbasu, a uključena je i druge u sukobe širom svijeta, uključujući Libiju, Centralnoafričku Republiku i Mali.

Evgenij Prigožin, vođa grupe, u četvrtak je izjavio da su njegovi plaćenici “potpuno preuzeli kontrolu” nad Kleščejevkom, ključnim predgrađem grada Bahmuta, preko kojeg su ukrajinske trupe snabdijevane oružjem i vojnom opremom.

Prigožin je kazao da su se žestoke borbe nastavile oko Kleščejevke.

“Suprotno različitim mišljenjima da AFU [Oružane snage Ukrajine] bježe iz Artjomovska [ruski naziv za Bahmut], to nije slučaj. AFU djeluje jasno i glatko. Imamo mnogo toga da naučimo od njih. Ali, u svakom slučaju, jedinice Wagnera PMC se kreću naprijed metar po metar. Naselje Artjomovsk će biti zauzeto”, rekao je tada Prigožin.

Izvor: Agencije