Macron: Francuski vojni budžet raste na 400 milijardi eura

Novi budžet za razdoblje od 2024. do 2030. opisao je kao program ‘transformacije’ za prilagodbu vojske mogućim sukobima visokog intenziteta.

Francuska ima i imat će spremne vojske za izazove stoljeća, rekao je francuski predsjednik (EPA)

Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u petak da se francuski vojni budžet povećava na 400 milijardi eura u razdoblju od 2024. do 2030. godine, u odnosu na 295 milijardi eura od 2019. do 2025. godine.

Aktuelni budžet trebao je započeti izgradnju vojnih kapaciteta nakon hronično nedovoljnog ulaganja u prethodnim desetljećima, rekao je  on, prenosi Hina.

Novi budžet za razdoblje od 2024. do 2030. godine opisao je kao program “transformacije” za prilagodbu vojske mogućim sukobima visokog intenziteta, što je postalo prioritet nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Francuska mora biti spremna za novu eru

“Francuska ima i imat će spremne vojske za izazove stoljeća”, kazao je francuski predsjednik u novogodišnjem obraćanju vojsci u zračnoj bazi Mont-de-Marsan, na jugozapadu Francuske.

Macron je naglasio da Francuska mora biti spremna za novu eru, uz gomilanje starih i novih prijetnji, na način da bude “između sofisticiranosti i brutalne jednostavnosti”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada