Kineske kompanije prekidaju dominaciju Zapada u industriji oružja

Kineske kompanije za proizvodnju oružja ostvaruju najbržu stopu rasta u odnosu na ostale proizvođače.

Ukupna prodaja osam kineskih proizvođača oružja u 2021. iznosila je više od 101 milijardu dolara. (Reuters)

Piše: Ayoub al-Rimi

Ekonomska kriza u svijetu nije utjecala na trgovinu oružjem, budući da se vratila u svoje zlatne dane od 2021. Prema izvještaju štokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), 100 svjetskih kompanija za proizvodnju oružja povećale su svoju proizvodnju za 1,9 posto tokom 2021. u odnosu na 2020. godinu.

Prema izvještaju SPIRI-ja, 100 najvećih kompanija za proizvodnju oružja ostvarilo je prodaju od 592 milijarde dolara u 2021. godini, čime su zabilježile rast sedmu godinu zaredom, postepeno se vraćajući u fazu prije pandemije korona virusa, kada su ove kompanije ostvarivale stopu rasta od 3,7 posto.

Prema prognozama stručnjaka SPIR-ja, industrija oružja će tokom 2022. i 2023. godine zbog rata u Ukrajini bilježiti kontinuirani uspon, ali će se suočiti s krizom u opskrbnom lancu, s obzirom na to da je Rusija jedan od najvećih izvoznika dijelova oružja u svijetu.

Zanimljivo je da podaci Instituta pokazuju snažan ulazak kineskih kompanija za proizvodnju oružja na listu deset najvećih proizvođača oružja u svijetu. Unatoč kontinuiranoj američkoj dominaciji u ovom sektoru, brojke pokazuju da se kineske kompanije sada posebno natječu s evropskim kompanijama.

Američka dominacija

Američke kompanije za proizvodnju oružja zauzimaju prvih pet pozicija u sektoru proizvodnje oružja, dok je 40 američkih kompanija ostvarilo prodaju oružja u vrijednosti od 299 milijardi dolara u 2021.

Lockheed Martin prednjači među svjetskim proizvođačima oružja, a u 2021. godini ostvario je prodaju od 60 milijardi dolara. Ova američka kompanija se smatra gigantom u proizvodnji ratnih aviona u svijetu, jer je zaslužna za proizvodnju modernih aviona F-35.

Drugo mjesto na ljestvici zauzima kompanija Raytheon s prodajom od 41 milijardu dolara. Spada u najvažnije svjetske kompanije za proizvodnju odbrambenih sistema, a zaslužna je za proizvodnju odbrambenog sistema Patriot.

Na trećem mjestu se nalazi kompanija Boeing koja je 2021. ostvarila prodaju od 33 milijarde dolara prodajom svega što je vezano za vojnu avijaciju, sisteme za rano upozoravanje i radare.

Kineski projektili Dong Feng-26 prijete da ugroze zapadnu hegemoniju (AP)

Na četvrtom mjestu je Northrop Grumman koji je u 2021. godini ostvario 29,8 milijardi dolara od prodaje oružja. Ova američka kompanija je najveća korporacija za izgradnju nosača aviona kao i za izgradnju nuklearnih podmornica te će imati veliku ulogu u sklopljenom dogovoru između SAD-a i Australije za izgradnju nuklearnih podmornica.

Peta kompanija na ljestvici je General Dynamics, koja je u 2021. ostvarila prodaju od 26,3 milijarde dolara. Najveći je proizvođač aviona F-16, pored toga da proizvodi brojne ratne brodove za američku mornaricu.

Snažan ulazak Kine

Uz izuzetak britanske kompanije BAE, koja zauzima šesto mjesto na listi, nakon što je 2021. ostvarila prodaju od 26 milijardi dolara, ostale kompanije na popisu top deset svjetskih kompanija za proizvodnju oružja su kineske kompanije.

Prema klasifikaciji SPIRI-ja, od sedmog do desetog mjesta drže kineski proizvođači, što je neuobičajena situacija barem u proteklom desetljeću kada su dominirale isključivo zapadne kompanije:

Na sedmom mjestu liste kompanija za proizvodnju oružja nalazi se NORINCO koja je 2021. godine prodala vojnu opremu u vrijednosti od 21 milijardu dolara. Smatra se najpoznatijom kompanijom za proizvodnju oružja u Kini, a više puta je bila pod američkim embargom i sankcijama pod izgovorom da Iranu dostavlja raketnu opremu. Riječ je o specijaliziranoj kompaniji za proizvodnju raznih vrsta lakog i teškog naoružanja.

Na osmom mjestu je AVIC, kineska korporacija za avio-svemirsku industriju koja je u potpunom vlasništvu kineske vlade. Tokom 2021. godine ostvarila je 20 milijardi dolara prodaje.

Na devetom mjestu se nalazi CASC, kineska kompanija za nauku i svemirske tehnologije. U 2021. godini je ostvarila prodaju oružja u vrijednosti od 19 milijardi dolara i glavni je dobavljač strateških projektila za kinesku vojsku.

Kineska kompanija CETC deseta je u svijetu, a ostvarila je prodaju oružja od 14 milijardi dolara. Kompanija je na crnoj listi Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, a 2020. godine je bila pod sankcijama američkog State Departmenta zbog uplitanje u sukob oko Južnog kineskog mora.

Kineske kompanije za proizvodnju oružja ostvaruju najbržu stopu rasta u odnosu na ostale proizvođače oružja u svijetu, jer su zabilježile rast od šest posto tokom 2021. godine. Ukupna prodaja osam kineskih proizvođača oružja u istoj toj godini iznosila je više od 101 milijardu dolara.

Također, Kina trenutno posjeduje najveću kompaniju za proizvodnju vojnih brodova na svijetu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada