Europski parlament traži sankcije Iranu

Zastupnici pozivaju Uniju da proširi svoj popis sankcija kako bi obuhvatio sve pojedince i subjekte odgovorne za kršenja ljudskih prava.

Rezolucija poziva na „proširenje restriktivnih mjera“ protiv Irana s obzirom da Teheran nastavlja osiguravati bespilotne letjelice Rusiji te planira Moskvi poslati projektile zemlja-zemlja (Reuters)

Europarlamentarci su pozvali da se svi odgovorni za kršenja ljudskih prava u Iranu suoče sa sankcijama Europske unije te da Islamska revolucionarna garda bude stavljena na EU-ovu listu terorista, prenosi agencija Hina.

Pošto režim u Teheranu očigledno zanemaruje ljudsko dostojanstvo i demokratske težnje vlastitih građana te pruža podršku Rusiji, potrebna je „dalje prilagođavanje stava EU prema Iranu“, navodi se u rezoluciji usvojenoj u četvrtak, saopćio je Europski parlament.

Zastupnici pozivaju Uniju da proširi svoj popis sankcija kako bi obuhvatio sve pojedince i subjekte odgovorne za kršenja ljudskih prava kao i članove njihovih porodica, uključujući vrhovnog vođu Alija Khameneija, predsjednika Ebrahima Raisija, glavnog tužitelja Muhameda Jafara Montazerija i sve fondacije („bonjade”) povezane s Islamskom revolucionarnom gardom.

Također, traže od Vijeća i država članica da Islamsku revolucionarnu gardu i njene pomoćne snage, uključujući paravojne jedinice Basij i snage Quds, dodaju na EU listu terorista. Države u kojoj Garda provodi vojne, ekonomske ili informacijske operacije trebaju prekinuti i zabraniti veze s tom organizacijom.

Bespilotne letjelice i rakete

Parlament najoštrije osuđuje smrtne kazne izrečene učesnicima mirnih protesta i njihova pogubljenja te poziva iranske vlasti da obustave represiju protiv građana. Zastupnici apeliraju na vlasti Islamske Republike da osiguraju trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih demonstranata osuđenih na smrt. Osuđuju činjenicu da se pravosudni postupci i smrtna kazna koriste kao oružje za gušenje izražavanja neslaganja te za kažnjavanje građana zbog ostvarivanja njihovih temeljnih prava. Ističu da se odgovorni za ubistva stotina demonstranata moraju privesti pravdi.

Rezolucija poziva na „proširenje restriktivnih mjera“ protiv Irana s obzirom da Teheran nastavlja osiguravati bespilotne letjelice Rusiji te planira Moskvi poslati projektile zemlja-zemlja.

Na kraju, eurozastupnici izražavaju duboku zabrinutost zbog strukturne transnacionalne represije koju provode vlasti Islamske Republike, što uključuje špijunažu i ubistva u iranskoj dijaspori koja živi u EU. Traže od EU i država članica da snažnije zaštite mete režima u dijaspori, navodi Europski parlament.

Približno 12.000 ljudi okupilo se u ponedjeljak ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu tražeći da EU stavi Čuvare revolucije, ideološko krilo iranske vojske, na popis “terorističkih organizacija”.

Izvor: Agencije