Devet evropskih država obećalo Ukrajini nove pakete naoružanja

Zapadni saveznici šalju napadnutoj evropskoj zemlji borbene tenkove, tešku artiljeriju, protuzračnu odbranu, municiju… kako bi joj pomogli da se odbrani od Rusije.

Novi paket pomoći nazvan je Talinsko obećanje i za sada uključuje devet zemalja (EPA)

Grupa od devet evropskih država obećala je da će isporučiti više oružja Ukrajini, a pored ostalog, poslat će joj borbene tenkove, tešku artiljeriju, protuzračnu odbranu, municiju i borbena vozila pješadije.

Zemlje koje su izdale saopćenje iz Estonije i nazvale ga Talinskim obećanjem istakle su da će pozvati druge saveznike da doprinesu paketu,  prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tih devet država su Estonija, Velika Britanija, Poljska, Letonija, Litvanija, Danska, Češka, Nizozemska i Slovačka i svaka od njih dat će neki doprinos Ukrajini.

Tako će Danska, koja je donirala ili finansirala vojnu pomoć Kijevu u vrijednosti od blizu 600 miliona eura, nastaviti obučavati ukrajinske snage.

Haubice, Stingeri, dronovi, obuka…

Češka je saopćila da radi sa svojom odbrambenom industrijom na povećanju proizvodnih kapaciteta kako bi pružila veću podršku Kijevu, posebno u proizvodnji municije velikog kalibra, haubica i oklopnih transportera, a ključna komponenta bit će održavanje već isporučene opreme.

Estonski paket pomoći sastoji se od desetaka haubica kalibra 155 milimetara FH-70 i 122 milimetara D-30, hiljade metaka artiljerijske municije, vozila za podršku artiljerijskim jedinicama, stotine protutenkovskih bacača granata s municijom, a nastavit će pružati osnovnu i specijalističku obuku stotinama pripadnika oružanih snaga Ukrajine.

Letonija priprema nove donacije, s dodatnim desecima prenosivih protuzračnih sistema Stinger i dodatnim elementima protuzračne odbrane, dva M-17 helikoptera, desetke mitraljeza s municijom, nekoliko desetaka bespilotnih letjelica i rezervne dijelove za haubice M109.

Ova država planira ove godine obučiti oko 2.000 ukrajinskih vojnika, od osnovne pješadijske obuke do specijaliziranih kurseva.

Novi litvanski paket sastoji se od desetaka protuavionskih topova L-70, s desecima hiljada municije, i dva helikoptera Mi-8, ukupne zamjenske vrijednosti 85 miliona eura.

‘Otključati’ nove donacije opreme

Ta zemlja uložit će u 2023. godini još 40 miliona eura za podršku ukrajinskoj vojsci u vidu anti-dronova, optike, termo-vizuelnih uređaja i dronova.

Poljska pomoć Ukrajini čine protivavionski topovi S-60, sa 70.000 komada municije, a Varšava je već donirala 42 borbena vozila pješadije i nastavlja isporučivati haubice Krab i drugo oružje.

Slovačka će nastaviti intenzivne razgovore sa saveznicima kako bi se ‘otključale’ dalje donacije opreme, sada fokusirane na tenkove, borbena vozila pješadije, sisteme protuzračne odbrane…

Britanski ubrzani paket sastoji se od eskadrile tenkova Challenger 2, s oklopnim vozilima za oporavak i popravku, zatim od samohodnih topova kalibra 155 milimetara i još stotina oklopnih i zaštićenih vozila, desetaka zračnih sistema bez posade za podršku ukrajinskoj artiljeriji…

Izvor: Agencije