Sjeverna Koreja smijenila drugog najmoćnijeg vojnog zvaničnika

Pjongjang redovno na kraju godine uvodi promjene u svoje vodstvo i objavljuje smjene zvaničnika i važnije političke odluke.

Centralna vojna komisija, kojoj je na čelu Kim, smatra se najmoćnijim tijelom za odlučivanje o oružanim snagama i iznad je Ministarstva odbrane (EPA / Ilustracija)

Sjeverna Koreja smijenila je Pak Jong-chona, drugog po rangu vojnog zvaničnika nakon predsjednika i vrhovnog zapovjednika Kim Jong-una, objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Paka, potpredsjednika Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije i sekretara partijskog centralnog komiteta, zamijenio je Ri Yong-gil.

Odluka je donesena na godišnjem zasjedanju komiteta, prenijela je službena novinska agencija KCNA.

Razlog za njegovu smjenu nije naveden, piše Hina, pozivajući se na Reuters, no Pjongjang redovno na kraju godine uvodi promjene u svoje vodstvo i objavljuje smjene zvaničnika i važnije političke odluke.

Razvoj novih projektila

Centralna vojna komisija, kojoj je na čelu Kim, smatra se najmoćnijim tijelom za odlučivanje o oružanim snagama i iznad je Ministarstva odbrane.

Pakova smjena dolazi u trenutku kada se Kim, u okviru najavljene odbrambene strategije, odlučio na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektila i povećanje nuklearnog arsenala kako bi se suprotstavio SAD-u i Južnoj Koreji.

Pak je brzo napredovao u vojnoj hijerarhiji od artiljerijskog zapovjednika s jednom zvjezdicom 2015. do generala sa četiri zvjezdice 2020.

Pripisuju mu se zasluge za razvoj tehnologije za projektile srednjeg dometa.

Izvor: Agencije