Lula položio zakletvu pod snažnim obezbjeđenjem

Bivši predsjednik Jair Bolsonaro nije želio predati funkciju, a njegove pristalice prijetile su nasiljem.

Lula je optužio Bolsonarovu administraciju da je počinila 'genocid' tako što nije pravilno odgovorila na pandemiju (Reuters)

Novi brazilski predsjednik Brazila, ljevičar Luis Inacio Lula da Silva, kojem je ovo treći mandat, položio je zakletvu u Kongresu, prenio je Reuters.

Bio je na čelu države u dva mandata, od 2003. do 2010. godine, a bivšeg predsjednika krajnjeg desničara Jaira Bolsonara pobijedio je na izborima u oktobru.

Inauguracija u Kongresu protekla je uz visoke mjere obezbjeđenja, nakon prijetnji nasiljem Bolsonarovih simpatizera.

U govoru pred Kongresom, Lula je rekao da staje na čelo, kako je upozorio, razorene zemlje u koju se glad vratila pod Bolsonarom, čija je vlada “iscrpila resurse za obrazovanje, zdravstvo i očuvanje šuma i narušila ljudska prava”.

Optužio je Bolsonarovu administraciju da je počinila “genocid” tako što nije pravilno odgovorila na pandemiju u kojoj je umrlo više od 680.000 Brazilaca, prenosi Tanjug.

Bolsonaro pozvao na ‘nastavak borbe protiv Lule’

Također je rekao da je pobijedio na izborima u oktobru protiv protivnika koji su napali međunarodno hvaljen sistem glasanja u zemlji.

“Ako smo ovdje, to je zahvaljujući političkoj svesti brazilskog društva i demokratskom frontu koji smo formirali”, poručio je Lula da Silva.

Bivši predsjednik Bolsonaro napustio je zemlju u petak i otputovao na Floridu.

Više puta je izjavljivao da ne želi predati predsjedničku funkciju Luli da Silvi i dovodio je u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tijesno poražen.

Prije napuštanja zemlje, Bolsonaro se putem društvenih mreža emotivno obratio Brazilcima, podsjetio na ključne momente svog predsjedničkog mandata i pozvao pristalice da nastave borbu protiv Lule.

Izvor: Agencije