Turski šef diplomatije očekuje da SAD odobri prodaju F-16

Američki državni sekretar Antony Blinken ugošćuje Mevluta Cavusoglua u Washingtonu po prvi put od kako je administracija Joera Bidena preuzela ured prije dvije godine.

Mevlut Cavusoglu očekuje da SAD Turskoj odobriti 20 milijardi dolara vrijednu prodaju borbenih aviona F-16 (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu očekuje da SAD Ankari odobri 20 milijardi dolara vrijednu prodaju borbenih aviona F-16, rekavši da je planirana kupovina u skladu sa “zajedničkim strateškim interesima” Washingtona i Ankare.

Američki državni sekretar Antony Blinken ugošćuje Cavusoglua u Washingtonu po prvi put od kako je administracija Joea Bidena preuzela ured prije gotovo dvije godine.

Tokom posjete glavne teme bit će ruska agresija na Ukrajinu, sporazum o F-16 i odbijanje Ankare da odobri zeleno svjetlo za NATO članstvo Švedskoj i Finskoj, prenosi Hina, poz6ivajući se na Reuters.

‘Zajednički strateški interesi’

Bidenova administracija je izrazila podršku prodaji aviona Turskoj, unatoč opoziciji američkog Kongresa zbog problematičnog stava Ankare po pitanju ljudskih prava i politike prema Siriji, dok traži način da održi jedinstvo NATO-a u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Govoreći prije sastanka s Blinkenom u State Departmentu, Cavusolgu je rekao da je dogovor o prodaji F-16 važan ne samo za Tursku, nego i za NATO i SAD, te je djelovao uvjereno da će sporazum biti postignut.

“Očekujemo odobrenje u skladu s našim zajedničkim strateškim interesima”, kazao je.

No, odobrenje bi se moglo pokazati kompliciranim zbog odbijanja Ankare da Švedskoj i Finskoj ratificira NATO članstvo.

“Erdoganovi stalni napadi na naše saveznike sirijske Kurde i neprestano dodvoravanje Rusiji, uključujući odgađanje NATO članstva Švedskoj i Finskoj, ostaje izvor zabrinutosti”, saopćio je demokratski senator Chris Van Hollen.

“Kao što sam rekao ranije, da bi Turska dobila F-16, trebamo garancije da će se baviti ovim zabrinutostima”, dodao je.

Dvije nordijske zemlje predale su zahtjev za NATO članstvo prošle godine, nakon ruske invazije Ukrajine, no njihov zahtjev treba odobriti svih 30 NATO zemalja članica.

Turska i Mađarska tek trebaju podržati zahtjeve.

Turska je iznijela prigovore, optužujući zemlje da pružaju utočište grupama koje ona smatra terorističkim.

Erdogan traži izručenje 130 ‘terorista’

Rekla je da Švedska prvenstveno mora zauzeti jasniji stav protiv tih grupa, uglavnom kurdskih grupa koje Ankara krivi za pokušaj vojnog udara 2016. godine.

Erdogan je rekao u ponedjeljak da dvije zemlje moraju deportirati ili izručiti do 130 “terorista” Turskoj prije nego što Parlament odobri njihove zahtjeve za pridruženjem NATO savezu.

U utorak je Finska rekla kako se nada da će ministrov put u SAD ove sedmice pomoći raščistiti put švedskog i finskog pridruživanja Savezu.

Odnosi između SAD-a i Turske su zategnuti od kako je Turska 2019. godine nabavila od Rusije proturaketne odbrambene sisteme S-400.

Izvor: Agencije