Premijerka Novog Zelanda najavila ostavku

Jacinda Ardern izjavila je da se neće ponovno kandidirati na parlamentarnim izborima te da planira odstupiti najkasnije u februaru.

Jacinda Ardern je postala premijerka 2017. godine (Getty)

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je da se neće ponovno kandidirati na parlamentarnim izborima te da planira odstupiti najkasnije u februaru.

Parlamentarni izbori bit će održani 14. oktobra, dodala je premijerka u izjavi koju je prenijela televizija.

“Prošlog sam se ljeta nadala da ću se uspjeti pripremiti ne samo za još jednu godinu, nego za još jedan mandat – jer u ovoj godini je to potrebno. Nisam u tome uspjela”, rekla je Jacinda Ardern.

“Ne odlazim zato što je teško. Da je to slučaj, vjerovatno bih otišla dva mjeseca nakon što sam preuzela posao. Odlazim jer s tako privilegiranom ulogom dolazi i odgovornost da znate kada ste prava osoba da vodite, ali i kada niste.”

Njen će mandat završiti najkasnije 7. februara.

Prigrlila muslimansku zajednicu

Ardern je istaknula kako vjeruje da će novozelandska Laburistička stranka pobijediti na izborima i dodala da će izbori za novoga vođu laburista biti održani u nedjelju.

Njen zamjenik i ministar finansija Grant Robertson izjavio je da se neće kandidirati za predsjednika Laburističke stranke.

Jacinda Ardern je postala premijerka 2017. godine, a dobila je globalne pohvale zbog toga kako se Novi Zeland prvobitno borio protiv korona virusa.

Također je pohvaljena zbog načina upravljanja krizom nakon što je bijeli supremacist 2019. godine ubio 51 osobu u dvije džamije u gradu Christchurchu.

Jacinda Ardern je tada prigrlila muslimansku zajednicu te proglasila napad “terorizmom”.

Izvor: Agencije