Netanyahu i Sullivan razgovarali o poboljšanju odnosa Izraela i Saudijske Arabije

Benjamin Netanyahu je obećao uspostaviti veze sa Saudijskom Arabijom i zaokružiti sporazume o normalizaciji odnosa koje je ranije potpisao sa UAE i Bahreinom.

Povratak Benjamina Netanyahua na čelo religiozno-nacionalističke koalicione vlade u Izraelu izazvao je zabrinutost zbog eskalacije u višedecenijskom sukobu sa Palestincima (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da je u Tel Avivu razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jake Sullivanom o izgledima za poboljšanje diplomatskih odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

U saopštenju Netanyahuove  kancelarije navodi se da su izraelski premijer i Sullivan razgovarali i o Iranu, kao i o sljedećim koracima za produbljivanje odnosa Tel Aviva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinom.

Razgovor Netanyahua sa Sullivanom bio je praćen virtuelnim susretom sa njihovim kolegema iz Emirata i Bahreina.

Oni su razgovarali o saradnji u oblasti novih tehnologija, regionalnoj sigurnosti i trgovini, prenosi Tanjug pozivajući se na izvještaj Reutersa.

Palestinsko pitanje

Izrael i saveznici iz Zaljeva strahuju od Irana, ali Netanyahuov povratak na čelo religiozno-nacionalističke koalicione vlade izazvao je zabrinutost zbog eskalacije u višedecenijskom sukobu sa Palestincima.

Netanyahu, koji je prošlog mjeseca ponovo preuzeo premijersku funkciju u šestom mandatu, obećao je da će uspostaviti veze sa Saudijskom Arabijom što bi zaokružilo sporazume o normalizaciji odnosa koje je potpisao sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinom 2020. godine.

Istovremeno, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je tokom razgovora sa Sullivanom u Ramali na intervenciju SAD-a.

„Opasna situacija zbog izraelske eskalacije ugrožava sigurnost i stabilnost”, rekao je Abbas, prenio je Reuters.

Mirovni pregovori uz posredovanje SAD-a, koji su imali za cilj uspostavljanje palestinske države propali su 2014. U Netanyahuovoj novoj vladi su i partneri koji se protive palestinskoj državnosti i žele da izraelska naselja na Zapadnoj obali budu proširena, podsjeća britanska agencija.

Izvor: Agencije