Kadirov najavio da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje

Rusija nikada neće dopustiti da izgubi u bilo kakvom sukobu i može pritisnuti dugme. Mir s vama, rekao je predsjednik Čečenije, saradnik ruskog lidera Vladimira Putina.

Ramzan Kadirov mobilizirao je 10.000 čečenskih boraca prije početka ruskog napada na Ukrajinu (Reuters)

Na pitanja: ”Šta ako čečenske i ruske snage izgube rat protiv Ukrajine? Koja je opcija dostupna u tom slučaju?”, predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov je odgovorio da je Rusija velika sila, koja raspolaže nuklearnim oružjem.

“Rusija nikada neće dopustiti da izgubi u bilo kakvom sukobu i može pritisnuti dugme. Mir s vama”, rekao je on, aludirajući na mogućnost korištenja nuklearnog oružja u ratu protiv Ukrajine.

“Kao što je rekao naš predsjednik Vladimir Putin, koja je svrha opstanka svijeta ako Rusija nestane? Ne želimo da ovi vragovi žive da bismo mi izginuli. Mi idemo u raj, a oni u pakao”, kazao je Kadirov.

Korisnici društvenih mreža reagirali su različito na ovakve izjave; dok su neki izražavali zabrinutost, drugi su sarkastično komentirali Kadirove riječi ili čak priželjkivali takav ishod.

Abd al-Ilah je u objavi napisao da govor o upotrebi nuklearnog oružja pokazuje rugobno lice rata.

‘Ako Rusija izgubi, hoće li i svijet nestati?’

“Ovako kontroliraju okidač… pritiskom na dugme koji može dokrajčiti svijet. Tako jednostavno govore o ovoj mogućnosti. Kakav ružan rat.”

Korisnik Reham je ismijavao Kadirovljev govor, napisavši: “Mir s tobom, o Kadirov. Oni se ne pozdravljaju na taj način. Mi i dalje želimo živjeti. Ne igraj se s našim živcima, jer rat nije šala.”

Adnan Badri smatra da je govor Kadirova ponavljanje onoga što je ponovio Putin.

“Ono o čemu Kadirov govori, o mogućnosti nuklearnog napada, zapravo je ponavljanje Putinovih prijetnji i strah od skorog gubitka. To nije stvarna prijetnja, već samo približavanje porazu i ništa više.”

Mohammad al-Zoubi se pita kako će nuklearno oružje utjecati na zemlje koje nisu sudjelovale u ratu.

“Znači li to da će, ako Rusija izgubi, onda i svijet nestati? Šta je sa zemljama koje se nisu uplitale u rat koji vodite? Kakva je onda uloga Čečenije u ovom ratu?”

Kadirov je mobilizirao oko 10.000 čečenskih boraca prije početka ruskog napada na Ukrajinu, kako bi izvršili invaziju i preuzeli kontrolu.

Objavio je i videosnimke prvih boraca koji su stavljeni pod rusku komandu u punoj spremnosti za borbu.

Kadirov se hvalio onim što su čečenske snage učinile u Ukrajini, no iste te snage su u oktobru bile izložene artiljerijskoj paljbi, kada su 23 njihova vojnika ubijena, a 58 ih je ranjeno u regiji Herson, na jugu Ukrajine.

Više od 21.000 čečenskih boraca u ratu protiv Ukrajine

Ukrajinski izvori su naveli kako su položaje ove jedinice otkrili preko fotografija na društvenim mrežama, nakon čega je ta lokacija bombardirana.

Mnogi su ih prozvali “TikTok armijom”, jer su snimke na kojima pucaju objavljivali na ovoj platformi.

I Kadirov je više puta govorio o uspjesima kojima “nema kraja”.

Rekao je da su čečenske snage koordinirane i efikasne te da su uspjele odbiti neprijateljske napade i odbraniti strateška područja.

Nijedan čečenski komandant nije zarobljen u cijelom ovom razdoblju, izjavio je.

Više od 21.000 čečenskih boraca učestvuje u ratu protiv Ukrajine, a više od 9.000 drugih je na prvoj liniji, među kojima su i borci poznati kao ”kadirovci”.

Organizacije za ljudska prava, svjedoci i preživjeli optužuju ih da su desetljećima provodili vansudska ubistava, otmice i mučenja Kadirovljevih protivnika i kritičara.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada