Mirovnjaci UN-a pronašli masovne grobnice u istočnom Kongu

Na istoku Demokratske Republike Kongo otkrivene su masovne grobnice sa 49 tijela, saopćili su Ujedinjeni narodi, pripisujući ubistva grupi etničkih milicija.

Najmanje 195 civila je ubijeno, a 84 su oteta u napadima (Reuters)

Na istoku Demokratske Republike Kongo otkrivene su masovne grobnice sa 49 tijela, saopćili su u četvrtak Ujedinjeni narodi, pripisujući ubistva grupi etničkih milicija.

Četrdeset i dva tijela, među kojima 12 žena i šestero djece, pronađena su ukopana u selu Nyamamba, u pokrajini Ituri, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Tijela sedam muškaraca pronađena su u selu Mbogi, tridesetak kilometara istočno od glavnog grada pokrajine Bunia, objavila je mirovna misija UN-a MONUSCO na Twitteru.

“MONUSCO osuđuje ova varvarska i kukavička ubistva, koja se pripisuju CODECO-u”, navodi se u tvitu i dodaje se da su mirovne snage pokrenule patrolu u tom području tokom vikenda, nakon što su saznale za napade.

Više od 1,5 miliona raseljenih

CODECO je jedna od desetaka milicija koje djeluju u istočnom Kongu.

Njeni pripadnici uglavnom dolaze iz etničke poljoprivredne zajednice Lendu, koja izvodi česte napade na stočare Hema u pokrajini Ituri.

CODECO, koji je podijeljen na frakcije i djeluje u udaljenim regijama, nema glasnogovornika i nije se mogao kontaktirati radi komentara.

Najmanje 195 civila je ubijeno, a 84 su oteta u napadima koji se pripisuju CODECO-u i suparničkoj miliciji zvanoj Zair od početka decembra, čime je broj raseljenih u pokrajini Ituri povećan na više od 1,5 miliona, saopćila je misija UN-a.

Glasnogovornik vlade Konga nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada