Medvedev upozorava na nuklearni rat ako Rusija izgubi u Ukrajini

Medvedev, predsjednik Rusije od 2008. do 2012 , kazao je kako bi ministri odbrane članica NATO-a trebali razmisliti o rizicima njihove politike.

Medvedev, koji se nekada predstavljao kao reformator koji je spreman raditi sa Washingtonom na liberalizaciji Rusije, sada se prikazuje kao najratoborniji član Putinovog kruga saradnika (Reuters)

Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, blizak šefu države Vladimiru Putinu, upozorio je danas Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) kako bi poraz Rusije u Ukrajini mogao izazvati nuklearni rat, prenosi agencija Beta pozivajući se na Reuters.

„Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati nuklearni rat. Nuklearne sile nikada nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina”, naveo je na Telegramu Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta za sigurnosti Rusije.

Odluka na predsjedniku

Medvedev, predsjednik Rusije od 2008. do 2012. godine, kazao je kako bi ministri odbrane članica NATO-a, koji će sutra u bazi Ramstein u Njemačkoj razgovarati o strategiji Zapada protiv Rusije, trebali razmisliti o rizicima njihove politike.

Rusija i Sjedinjene Američke Države, daleko najveće nuklearne sile, posjeduju oko 90 posto nuklearnih bojevih glava u svijetu. U Rusiji konačnu odluku o upotrebi nuklearnog oružja donosi Putin.

Rusija ima 5.977 nuklearnih bojevih glava, SAD ima 5.428, a zatim slijede Kina (350), Francuska (290) i Velika Britanija (225), pokazuju podaci Federacije američkih naučnika.

Dok je NATO superioran nad Rusijom kada je riječ o konvencionalnom naoružanju, Rusija je u prednosti nad Alijansom u Europi kada je u pitanju nuklearno oružje.

Medvedev, koji se nekada predstavljao kao reformator koji je spreman raditi sa Washingtonom na liberalizaciji Rusije, sada se prikazuje kao najratoborniji član Putinovog kruga saradnika.

Besjeda poglavara Crkve

Upitan da li izjava Medvedeva ukazuje da Rusija podiže krizu na novi nivo, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako „apsolutno ne znači to“.

Peskov je kazao kako su komentari Medvedeva potpuno u skladu sa ruskom nuklearnom doktrinom koja dozvoljava nuklearni udar nakon „agresije na Rusiju konvencionalnim oružjem kada je opstanak države ugrožen“.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril upotrijebio je sličan ton kao Medvedev, navodeći da bi pokušaj uništenja Rusije značio kraj svijeta.

„Molimo se Gospodu da privede lude razumu i pomogne im da shvate da će svaka želja da se uništi Rusija značiti kraj svijeta”, naveo je patrijarh Kiril u besjedi.

Izvor: Agencije