Izrael u zatvorima drži 19 palestinskih novinara

Devet uhapšenih je već osuđeno, šestorica su i dalje zatvoreni na osnovu izraelske politike administrativnog pritvora, dok trojica čekaju presudu.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, najmanje 4.700 Palestinaca nalazi se u izraelskim zatvorima, uključujući 150 maloljetnika i 29 žena (Arhiva)

Izrael u zatvorima drži 19 palestinskih novinara i medijskih radnika, objavio je u četvrtak Komitet za podršku novinarima sa sjedištem u Bejrutu, prenosi Anadolija.

Komitet je saopštio da je broj novinara zadržanih u izraelskim zatvorima u četvrtak porastao na 19 nakon što je Abdul Mohsen Shalalda pritvoren u Hebronu na Zapadnoj obali.

Kako se navodi u saopštenju, devet uhapšenih je već osuđeno, šestorica su i dalje zatvoreni na osnovu izraelske politike administrativnog pritvora, dok trojica čekaju presudu.

“Palestinski novinari su podvrgnuti hapšenju, posebno tokom njihovog izvještavanja o okupatorskim upadima u gradove”, saopštila je nevladina organizacija.

Najmanje 4.700 Palestinaca nalazi se u izraelskim zatvorima

Komitet poziva na potrebu implementacije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a za zaštitu novinara i apeluje na međunarodnu zajednicu da poduzme mjere kako bi se stalo na kraj “nekažnjivosti za počinioce ovih zločina”.

Također je apelovao na organizacije za ljudska prava da “poduzmu mjere kako bi zaustavile zločine počinjene nad palestinskim medijskim profesionalcima i da efikasno intervenišu kako bi se oslobodilo 19 pritvorenih novinara u okupacionim zatvorima”.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, najmanje 4.700 Palestinaca nalazi se u izraelskim zatvorima, uključujući 150 maloljetnika i 29 žena.

Izvor: Agencije