Evropski parlament traži osnivanje tribunala za istragu agresije protiv Ukrajine

Evropski parlamentarci su pozvali EU da u saradnji s Ukrajinom i međunarodnom zajednicom traži osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukovodstva.

U rezoluciji se navodi da zločini koje su počinile ruske snage u Buči, Irpinu i mnogim drugim ukrajinskim gradovima "otkrivaju brutalnost rata i ističu važnost koordinisane međunarodne akcije da bi se odgovorni priveli pravdi u skladu s međunarodnim pravom" (AP)

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj se zalaže za osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala za zločine agresije protiv Ukrajine, tražeći da se istraži ne samo rukovodstvo Rusije, nego i Bjelorusije, javlja Beta.

Evropski parlamentarci su pozvali EU da u bliskoj saradnji s Ukrajinom i međunarodnom zajednicom traži osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukvodstva i njegovih saveznika, saopštio je EP.

U rezoluciji se navodi da zločini koje su počinile ruske snage u Buči, Irpinu i mnogim drugim ukrajinskim gradovima “otkrivaju brutalnost rata i ističu važnost koordinisane međunarodne akcije da bi se odgovorni priveli pravdi u skladu s međunarodnim pravom”.

Europoslanici su naveli da bi osnivanje tribunala “popunilo vakum” u međunarodnom krivičnom pravu i dopunilo istražne napore Međunarodnog krivičnog suda, jer “trenutno ne može da istražuje zločine agresije kada je u pitanju Ukrajina”.

Početi sa pripremama za osnivanje tribunala

Navodeći da tačni model i sastav specijalnog tribunala tek treba utvrditi, poslanici EP su istakli da takav sud mora da ima nadležnost da istraži ne samo predsjednika Rusije Vladimira Putina i političko i vojno rukovodstvo Rusije, nego i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i njegove saradnike.

Također su naveli da EU treba odmah da počne sa pripremama na osnivanju tribunala i da ukrajinskim i međunarodnim vlastima treba dati podršku u osiguranju dokaza koji će se koristiti u budućnosti.

“Parlament snažno vjeruje da bi uspostavljanje specijalnog tribunala poslalo veoma jasan signal i ruskom društvu i međunarodnoj zajednici da predsjednik Putin i rusko rukovodstvo mogu biti osuđeni za zločin agresije u Ukrajini”, navodi se u saopštenju.

Za rezoluciju su glasala 472 poslanika, 19 je bilo protiv, a 33 uzdržano.

Izvor: Agencije