EP: Staviti Revolucionarnu gardu na spisak terorističkih organizacija

Evropski parlament pozvao je Evropsku uniju da stavi elitnu iransku jedinicu na spisak terorističkih organizacija, navodeći kao razlog represiju nad demonstranatima.

Veze između Ecvropske unije i Teherana pogoršale su se posljednjih mjeseci (EPA)

Evropski parlament pozvao je Evropsku uniju da stavi iransku Revolucionarnu gardu na spisak terorističkih organizacija, uz pojašnjenje da ta vojna organizacija ima odgovornosti u represiji nad demonstrantima u Iranu i isporuku bespilotnih letjelica Rusiji.

Veze između država članica EU-a i Teherana pogoršale su se posljednjih mjeseci, nakon što su zaustavljeni pregovori za oživljavanje nuklearnog sporazuma, prije svega zbog toga što je Iran uhapsio nekoliko evropskih državljana, kao i kritika EU-a prema gušenju demonstracija u Iranu.

EP je osudio ”brutalni obračun Irana i Revolucionarne garde” s demonstrantima na protestima koji su izbili nakon smrti Mahse Amini, ”njenog nasilnog hapšenja od ‘policije za moral’, zlostavljanja i smrti”.

Jasna politička poruka Teheranu

EP nema nadležnost niti mehanizme kojima može primorati EU da doda Revolucionarnu gardu na spisak terorističkih organizacija, ali tekst predstavlja jasnu političku poruku Teheranu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Označavanje Revolucionarne garde terorističkom grupom značilo bi da Unija pripadanje toj organizaciji smatrala krivičnim djelom, a bilo koja imovina Revolucionarne garde na teritoriji zemalja članica EU-a bila bi odmah zamrznuta.

Za tekst je glasalo 598 zastupnika u EP-u, protiv ih je bilo devet, a 31 uzdržan.

Upozorenje Teherana

Teheran je upozorio Evropsku uniju da će “pucati sebi u nogu” ukoliko stavi iransku Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija, poručio je ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdolahian šefu diplomatije Evropske unije Josepu Borrellu.

“Nekoliko puta smo rekli da je Revolucionarna garda zvanična i suverena organizacija čija je uloga centralna u garantovanju iranske sigurnosti. Koraci o kojima se priča u Evropskom parlamentu, a to je da se Garda stavi na listu terorističkih organizacija, bio bi pucanj Evrope u svoju nogu”, dodao je iranski ministar.

Izvor: Agencije