Direktor Yad Vashema iduće sedmice prvi put Njemačkoj

Dani Dayan će u utorak, povodom Dana sjećanja na holokaust, koji se obilježava 27. januara, otvoriti u Bundestagu novu izložbu ‘Šesnaest predmeta’.

Izložba u Bundestagu bit će otvorena četiri sedmice (EPA)

Dani Dayan, direktor Memorijalnog centra holokausta Yad Vashema posjetit će iduće secmice prvi put Njemačku, gdje će otvoriti izložbu i sastati se s visokim njemačkim dužnosnicima, uključujući kancelara Olafa Scholza.

U utorak će, povodom Dana sjećanja na holokaust, koji se obilježava 27. januara, otvoriti u Bundestagu novu izložbu Yad Vashema “Šesnaest predmeta”, prenosi Hina.

Dayan će se sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i saveznim ministrima, po Yad Vashemu.

Planirani su i sastanci s opozicionim čelnikom Friedrichom Merzom i predstavnicima jevrejske zajednice.

“Putujem u Njemačku prvi put u životu, jako dobro svjestan velike odgovornosti prema prošlosti i predanosti više nego ikad prije, osiguranju bolje budućnosti”, saopćio je Dayan.

Izložba od 16 jedinstvenih predmeta

“Teret sjećanja na šest miliona majki i očeva, braće i sestara, sinova i kćeri – ubijenih prije manje od 80 godina samo zato jer su bili Jevreji – među mojim je glavnim dužnostima kao direktora Yad Vashema”.

Govoreći o izložbi, rekao je da se ona sastoji od 16 jedinstvenih predmeta iz doba holokausta čije su priče isprepletene s Jevrejima iz cijele Njemačke.

Predmeti potiču iz svih 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Izložba u Bundestagu bit će otvorena četiri sedmice.

Potom će biti preseljena u Essen, na zapadu Njemačke, gdje će biti izložena u Zollvereinu, industrijskom kompleksu koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, nakon čega će biti vraćena u Izrael.

Izvor: Agencije