Devet država Kijevu šalju vojnu pomoć ‘bez presedana’

U saopćenju se navodi kako se isporučuju vojni tenkovi, teška artiljerija, borbena vozila, sistemi protuzračne odbrane…

Jedan od najčešćih zahtjeva i apela Kijeva prema zapadnim državama je slanje borbenih tenkova (Reuters)

Grupa od devet država, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku i Nizozemsku, obećala je u četvrtak, poslije sastanka u Estoniji, kako će nastaviti pružati još veću vojnu pomoć Ukrajini, uključujući glavne borbene tenkove, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Obavezujemo se kako ćemo zajednički nastojati isporučiti donacije bez presedana, uključujući glavne borbene tenkove, tešku artiljeriju, sisteme protuzračne odbrane, municiju i borbena vozila pješadije za odbranu Ukrajine“, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Saopćenje ministara odbrane Velike Britanije, Estonije, Poljske, Latvije i Litvanije, kao i predstavnika Danske, Češke, Nizozemske i Slovačke poslije sastanka u Estoniji, objavljeno je na web stranici britanske Vlade.

Stinger i Brimstone

Pomoć će uključiti desetke sistema protuzračne odbrane Stinger, protuavionske topove S-60, mitraljeze, kao i obuku ukrajinskih vojnika, prenosi je Reuters.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace je prethodno u vojnoj bazi Tapa u Estoniji najavio kako Velika Britanija planira poslati 600 projektila Brimstone u Ukrajinu kao podršku toj državi u borbi protiv Rusije.

Ta odluka je donijeta uoči ključnog sastanka o slanju oružja za Kijev koji je zakazan za petak u Njemačkoj.

Izvor: Agencije