Vrhovni sud Izraela poništio imenovanje potpredsjednika vlade zbog porezne prevare

Sud je Arieju Deryju postavio uslov da se mora povući iz politike želi li izbjeći zatvorsku kaznu.

Arye Deri je čelnik ultraortodoksne stranke Šas (EPA)

Izraelski Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo, poništio je u srijedu odluku premijera Benjamina Netanyahua o imenovanju Arieja Deryja na dužnost potpredsjednika vlade pošto je on bio proglašen krivim za poreznu prijevaru.

Izraelski zastupnici su krajem decembra na brzinu donijeli zakon kojeg su mediji nazvali “Deryjev” i koji osobama proglašenim krivima za kazneno djelo, ali neosuđenima na strogi zatvor, dopušta da mogu obnašati ministarsku dužnost.

Svrha zakona bila je omogućiti Deryju da bude ministar, piše AFP a prenosi Hina.

“Vrhovni sud je odlučio da se imenovanje zastupnika Arieja Deryja na dužnost ministra unutarnjih poslova i zdravstva ne može potvrditi”, navodi se u saopćenju suda.

‘Premijer mora razriješiti ministra’

“Premijer ga mora razriješiti”, dodaje sud, podsjećajući da je Dery, čelnik ultraortodoksne stranke Šas, početkom 2022. najavio povlačenje iz politike zbog osude za poreznu utaju. Sud mu je čak postavio uvjet da se mora povući želi li izbjeći zatvorsku kaznu.

No na parlamentarnim izborima u novembru je ponovno izabran i imenovan ministrom unutarnjih poslova i zdravstva u vladi koju je krajem decembra sastavio Netanyahu zajedno s ultraortodoksnim i s krajnje desnim saveznicima.

Zastupnici su krajem decembra donijeli “Deryjev zakon” da zaobiđu izraelske zakone po kojima građanin koji je optužen, a pogotovo osuđen, ne može obnašati dužnost ministra.

Izvor: Agencije