Otkazi prijete stotinama londonskih policajaca

Povjerenje javnosti u londonsku policiju narušeno je otkrićima o kulturi korupcije, rasizma i mizoginije koja vlada u njenim redovima.

Londonska policija, koju zadnjih godina potresaju skandali, utonula je dublje u krizu pošto je David Carrick (48) priznao da je počinio 24 silovanja u gotovo dva desetljeća dok je bio na dužnosti, a kolege ga nisu spriječile (Reuters)

Stotine policajaca u Londonu vjerojatno će dobiti otkaz zbog seksualnog i porodičnog nasilja, rekao je načelnik londonske policije, pokušavajući povratiti povjerenje javnosti nakon što je jedan policajac priznao da je serijski silovatelj, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Londonska policija, koju posljednjih godina potresaju skandali, utonula je dublje u krizu pošto je David Carrick (48) priznao da je počinio 24 silovanja u gotovo dva desetljeća dok je bio na dužnosti, a kolege ga nisu spriječile.

Sistematsko istraživanje

Skandal se dogodio nakon niza otkrića o ozbiljnim prijestupima londonske policije, najveće u Velikoj Britaniji sa više od 43.000 policajaca i drugih zaposlenika.

Načelnik policije Mark Rowley, doveden prije četiri mjeseca kako bi proveo čistku, rekao je kako su u toku istrage o približno 800 policajaca zbog više od 1.000 prijava zbog spolnog zlostavljanja i porodičnog nasilja. U tom će procesu mnogi ostati bez posla, rekao je on.

“Imam desetke hiljada fantastičnih muškaraca i žena, ali imamo stotine onih koji ne bi trebali biti ovdje. Raščistit ću to”, rekao je Rowley za BBC u utorak.

“Sistematski istražujemo svakog zaposlenika policije i policajca za kojeg postoje sumnje da je bio upleten u incidente uključujući porodično ili spolno nasilje”.

Brojni incidenti

Povjerenje javnosti u londonsku policiju narušeno je otkrićima o kulturi korupcije, rasizma i mizoginije koja vlada u njenim redovima.

Jedan policajac završio je u zatvoru zbog silovanja i ubistva žene koju je oteo dok se vraćala pješice kući. Drugi je zatvoren jer je bio pripadnik neonacističke grupe, još dvojica jer su dijelili fotografije s mjesta zločina nakon ubistva dviju sestara, dok je istraga o jednoj jedinici pokazala da su policajci razgovarali o premlaćivanju žena, a jedan policajac poslao je poruku kolegici da će je silovati.

Izvor: Agencije