Ministar: Madrid i London blizu dogovora o Gibraltaru

Status Gibraltara i način nadzora na granici sa Španijom bili su sporni od britanskog glasanja za izlazak iz Europske unije 2016.

Španija je ustupila Velikoj Britaniji pomenutu teritoriju oko rta u gibraltarskom moreuzu Sredozemnog mora 1713. godine, ali je potom dugo tražila da joj se ona vrati (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares rekao je kako se Madrid i London približavaju dogovoru o konačnom rješenju za status Gibraltara nakon Brexita, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Status Gibraltara i način nadzora na granici sa Španijom bili su sporni od britanskog glasanja za izlazak iz Europske unije 2016. godine jer je poluotok isključen iz postignutog sporazuma o izlasku između Velike Britanije i EU-a.

“Vidim konstruktivan duh britanske strane o sporazumu u vezi sa Gibraltarom”, izjavio je Albares na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

Španija, Velika Britanija i Evropska unija dogovorile su se 31. decembra 2020. godine, nekoliko sati prije potpunog izlaska Velike Britanije iz bloka, da Gibraltar ostane dio sporazuma EU poput šengenske zone, kao i da će do trajnog rješenja Španija nadzirati luku i aerodrom.

Referendumi 2002. i 2016.

Evropska komisija i Španija poslale su krajem 2022. Londonu prijedlog da kopnena granica Gibraltara sa Španijom ostane otvorena i da se osigura slobodan protok ljudi između Španije i enklave.

Španija je ustupila Velikoj Britaniji pomenutu teritoriju oko rta u gibraltarskom moreuzu Sredozemnog mora 1713. godine, ali je potom dugo tražila da joj se ona vrati.

Na referendumu 2002. godine od približno 33.000 stanovnika Gibraltara glasalo je 90 posto, od kojih je 99 posto odbacilo bilo kakvu ideju da Velika Britanija dijeli suverenitet nad enklavom sa Španijom.

Međutim, oni su uvjerljivo većinski glasali da ostanu u EU na britanskom referendumu o Brexitu 2016. godine.

Izvor: Agencije