Maroko objavio da pojačava vojnu saradnju s Izraelom

Marokanska vojska je najavila da se s Izraelom dogovorila jačanje vojne saradnje, uključujući obavještajni rad i cyber sigurnost, poslije sastanaka sigurnosnih zvaničnika u Rabatu.

Maroko i Izrael su ozvaničili odnose 2020. godine poslije sličnih sporazuma Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom (EPA)

Marokanska vojska je najavila da se s Izraelom dogovorila jačanje vojne saradnje, uključujući obavještajni rad i cyber sigurnost, poslije sastanaka sigurnosnih zvaničnika u Rabatu.

Dvije zemlje su se “dogovorile da dalje jačaju saradnju i prošire je na druge oblasti – obavještajni rad, protuzračnu odbranu i elektronski rat”, navedeno je u saopštenju Kraljevskih marokanskih oružanih snaga poslije prvog sastanka komiteta za nadgledanje marokansko-izraelske odbrambene saradnje, održanog u Radatu, prenosi Beta.

Na dvodnevnom sastanku razmatrana je vojna saradnja uključujući “logistiku, obuku, nabavku i modernizaciju opreme”.

Maroko i Izrael su ozvaničili odnose 2020. godine poslije sličnih sporazuma Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

Takozvanim Abrahamskim sporazumima je posredovala administracija tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Politički dogovori

Sporazumu sa Marokom prethodilo je priznanje SAD-a marokanskog suvereniteta nad spornom regijom Zapadne Sahare u zamjenu za ponovno uspostavljanje veza s Izraelom.

To je izazvalo zabrinutost susjednog Alžira i pristalica pokreta Polisario koji traži referendum o nezavisnosti za Zapadnu Saharu.

Izrael nije formalno priznao marokanski suverenitet nad Zapadnom Saharom uprkos pritisku Rabata da to učini.

U novembru 2021. tadašnji ministar odbrane Izraela Benny Ganz je potpisao memorandum o razumijevanju u Rabatu o sigurnosnim vezama sa Marokom.

Izrael i Maroko su uspostavili diplomatske odnose na nižem nivou 1990-tih godina poslije privremenih izraelsko-palestinskih mirovnih sporazuma, ali su ti odnosi suspendirani poslije početka palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2000. godine.

Izvor: Agencije