Erdogan najavio izbore za 14. maj

Ankete pokazuju da će parlamentarni i predsjednički izbori biti teški i predstavljaju Erdoganov najveći test u dvije decenije njegove vladavine.

Obraćajući se zastupnicima svoje AK Partije u Parlamentu, Erdogan je rekao da će Turci pobijediti opoziciju na izborima koji će biti održani istog datuma kada su održani izbori 1950. (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je ako će njegova država održati izbore 14. maja, mjesec dana prije nego što je ranije najavio, a ti izbori su označeni kao možda najvažniji u stoljetnoj historiji republike, prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

Ankete pokazuju da će parlamentarni i predsjednički izbori biti teški i predstavljaju Erdoganov najveći test u njegove dvije decenije vođenja regionalne vojne sile, važne članice NATO-a i velike ekonomije koja i dalje raste.

Dok opozicioni savez obećava kako će povući predsjednikove nekonvencionalne ekonomske politike, glasanje će također odlučiti kako će se upravljati Turskom i koju ulogu zemlja može imati u ublažavanju sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Rezultati anketa

Obraćajući se zastupnicima svoje AK Partije (AKP) u parlamentu, Erdogan je rekao da će Turci pobijediti opoziciju na izborima koji će biti održani istog datuma kada su održani izbori 1950. godine.

“Naša nacija će reći ‘dosta’ onima koji su podržali puč, ovom ambicioznom, ali nesposobnom skupu šestorke, istog dana, i to tačno 73 godine kasnije”, rekao je Erdogan o šestostranačkom savezu koji želi da ga svrgne.

On i dalje zagovara vjersku pobožnost, vojnu diplomatiju i niske kamatne stope uprkos tome što je inflacija u oktobru porasla iznad 85%. Njegovi protivnici obećavaju radikalne promjene ako pobijede, ali tek trebaju izabrati predsjedničkog kandidata. Vladajuća AKP je i dalje najjača stranka u Turskoj i vjerovatno će ostati moćna snaga u parlamentu, ali ankete pokazuju da Erdogan zaostaje za nekim potencijalnim izazivačima.

Izvor: Agencije