Die Welt: Bugari Ukrajini tajno slali municiju i gorivo

Municija i dizel nisu išli direktnim putem, već preko posredničkih kompanija u Bugarskoj i inostranstvu, a transportovani su zračnim i kopnenim putem preko Rumunije, Mađarske i Poljske.

Petkov i Zelenski: Tadašnji čelnik Bugarske odgovorio na apel iz Kijeva (Reuters)

Bugarska je od početka ruske agresije tajno snabdjevala Ukrajinu oružjem i dizelom, otkriva njemački list Die Welt, prenosi agencija Beta.

To je činjeno nezvaničnim kanalima i preko privatnih firmi i posrednika, s obzirom da se bivši premijer Kiril Petkov suočavao sa otporom koalicionih partnera Socijalista da isporučuje oružje Ukrajini.

Welt navodi kako je zvanični Kijev u proljeće 2022. nezvanično zatražio pomoć od Sofije jer je ukrajinskoj vojsci skoro ponestalo goriva i municije sovjetske proizvodnje.

Municija i dizel nisu išli direktnim putem, već preko posredničkih kompanija u Bugarskoj i inostranstvu, a transportovani su zračnim i kopnenim putem preko Rumunije, Mađarske i Poljske.

Posebno je pikantno što je dizel, koji je Bugarska tajno isporučivala, napravljen od ruske sirove nafte u crnomorskoj rafineriji, koja je u to vrijeme pripadala ruskoj kompaniji Lukoil, prenosi Deutsche Welle.

Američki i britanski novci

Welt ističe kako su iza svega stajali tadašnji premijer Kiril Petkov i ministar finansija Asen Vasilev, dvojica ekonomista školovanih na Harvardu, koji se nedavno obreli u bugarskoj politici sa agendom borbe protiv korupcije. Petkov, sada u opoziciji, potvrdio je Weltu da je njegova vlada posrednicima dala dozvolu za izvoz.

“Naša privatna vojna industrija je proizvodila punom parom. Procjenjujemo kako je u ranim fazama rata oko trećina municije potrebne ukrajinskoj vojsci došla iz Bugarske”, rekao je.

To je njemačkom listu potvrdila i Vlada u Kijevu. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je njegova zemlja prošlog aprila skoro ostala bez municije.

“Znali smo da Bugarska u skladištima ima velike količine municije kakva nam je bila potrebna, pa me je predsjednik Zelenski zadužio da diplomatskom vještinom nabavim neophodan materijal. To je u to vrijeme bilo pitanje ‘života i smrti'”, rekao je on njemačkom listu.

Prema informacijama Welta, isporuke municije u vrijednosti oko dve milijarde eura platili su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Izvor: Agencije