U Rumuniju stigli NATO avioni AWACS

AWACS sistemi mogu otkriti neprijateljske letjelice na udaljenosti od stotinjak kilometara, što ih čini ključnim elementom za odvraćanje i odbranu NATO-a.

AWACS su stigli u Bukurešt, odakle će prenijeti informacije Briselu o bilo kakvim taktičkim i operativnim pokretima na granici Alijanse (Reuters)

Tri izviđačka NATO aviona AWACS stigla su iz Njemačke u Rumuniju, da nadgledaju akcije na istočnom krilu Sjevernoatlantske alijanse, izjavio je danas rumunski ministar odbrane Angel Tilvar.

NATO je ranije izvijestio da 17. januara planira prebaciti vazdušne nadzorne sisteme za upozoravanje i kontrolu (AWACS) iz Njemačke u Rumuniju radi praćenja “ruskih vojnih aktivnosti”.

Kontrola NATO granice

” AWACS su stigli u Bukurešt, odakle će prenijeti informacije Briselu o bilo kakvim taktičkim i operativnim pokretima na granici Alijanse”, rekao je Tilver novinarima, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

Ranije je NATO povezao prebacivanje avionskih sistema sa ruskim ratom u Ukrajini i naveo da “ne treba sumnjati u riješenost NATO-a da brani svaki centimetar teritorije Alijanse”.

Iz Brisela su istakli da “AWACS sistemi mogu otkriti letjelice na udaljenosti od stotinjak kilometara, što ih čini ključnim elementom za odvraćanje i odbranu NATO-a”.

Izvor: Agencije