Tihanovskaja: Nije izgledan ruski napad iz Bjelorusije

Čelnica bjeloruske opozicije rekla je kako vjeruje da je svrha vježbi zastrašiti bjeloruski narod mogućnošću rata.

Tihanovskaja: Putin zna da bi učešće bjeloruskih vojnika moglo izazvati nepredvidive posljedice (Reuters)

Čelnica bjeloruske opozicije Svjatlana Tihanovskaja rekla je kako ne misli da će Rusija pokrenuti ofanzivu na Ukrajinu iz Bjelorusije nakon što su dvije države u ponedjeljak započele vojne vježbe, no da bi Moskva mogla lansirati još raketnih projektila sa teritorije svoje saveznice, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Moskva i Minsk započeli su zajedničke vojne vježbe u ponedjeljak, što je u Kijevu i na zapadu izazvalo bojazan da bi Rusija mogla teritoriju saveznice iskoristiti za započinjanje nove ofanzive u Ukrajini.

Prepadanje bjeloruskog naroda

Tihanovskaja je u intervjuu za Reuters, na marginama godišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekla kako vjeruje da je svrha vježbi zastrašiti bjeloruski narod mogućnošću rata i uvjeriti ga da predsjednik Aleksandar Lukašenko čini sve kako bi izbjegao sukob.

“Druga svrha je zaprijetiti Ukrajini, odvratiti pažnju njihovih vojnika sa istočnog dijela zemlje na sjeverne granice”, kazala je Tihanovskaja koja je iz Bjelorusije pobjegla nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

Bjelorusija tvrdi da su vježbe odbrambene naravi i da neće stupiti u rat, dok je Kremlj negirao tvrdnje da pritišće Lukašenka da preuzme aktivniju ulogu u sukobu u Ukrajini, koji naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Bjelorusija je provela brojne vojne vježbe, bilo s Rusijom, bilo samostalno, otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine. Minsk, zajedno s Moskvom, također pojačava vojne vježbe naoružanjem i vojnom opremom.

Upitna reakcija

Međutim, nejasno je kolika je želja bjeloruskog naroda da uđe u rat protiv svojeg susjeda.

“Lukašenkov režim nije siguran hoće li, ako pošalje vojnike da se bore uz rusku vojsku u Ukrajini, bjeloruski narod promijeniti stranu, sakriti se ili izdati ga pa status quo odgovora Lukašenku i (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu”, rekla je Tihanovskaja.

Lukašenko, jedan od rijetkih Putinovih čvrstih saveznika, dopustio je Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za raketne napade na Ukrajinu i kao mjesto ulaska za ruske vojnike i vojne zrakoplove od početka rata 24. veljače prošle godine.

“Sumnjam da se mogući napad može dogoditi na tlu, no rakete mogu biti lansirane s bjeloruskog teritorija u bilo kojem trenutku”, poručila je Tihanovskaja, istaknuvši da do toga već mjesecima nije došlo.

“Putin zna da bi učešće bjeloruskih vojnika moglo izazvati nepredvidive posljedice”, dodala je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada