Revizori: Evropska unija krši propise o smanjenju opasnog otpada

EU je u 2018. proizveo 26 posto više opasnog otpada nego u 2004. godini, uključujući otrovne teške metale poput olova i žive.

Gomilanje opasnog otpada trebalo bi se spriječiti u prvom redu prevencijom (Reuters/Ilustracija)

Evropska unija proizvodi znatno više opasnog otpada nego u prošloj deceniji, uprkos propisima koji nalažu smanjenje njegove količine, upozorio je Evropski revizorski sud (ECA).

U 2018. EU je proizveo 101,7 miliona tona opasnog otpada, uključujući otrovne teške metale poput olova i žive, 26 posto više nego u 2004. godini, navode revizori u izvještaju, prenijela je Hina.

Tri četvrtine opasnog otpada proizveli su u 2018. industrija, vodoprivreda, građevinski i rudarski sektor, dok na kućanstva otpada četiri posto.

Evropska komisija objašnjava rast boljim izvještavanjem, navodi revizorski sud.

Gomilanje opasnog otpada trebalo bi se spriječiti u prvom redu prevencijom, ali EU još nije riješio ni probleme s pouzdanim praćenjem i odlaganjem.

‘Recikliranje najbolje rješenje’

Najbolje rješenje bilo bi recikliranje i korištenje otpada za proizvodnju energije, naglašava glavna autorica izvještaja Eva Lindstroem.

“Odlaganje bi trebalo biti zadnja opcija”, naglasila je Lindstrom, “a EU još uvijek odlaže više od 50 posto opasnog otpada”.

U 2020. EU je zbog pandemije proizveo manje opasnog otpada, ali revizori su u izvještaj uključili i nepotpune podatke koje je objavio evropski statistički ured Eurostat, napominje njemačka agencija dpa.

Izvor: Agencije