Najistaknutiji ciljevi turske odbrambene industrije u 2023.

Fokus na odbrambenoj i vojnoj industriji koje su posljednjih godina doživjele veliki razvoj, budući da se postotak turske vojne proizvodnje povećao sa 20 na 80 posto.

borbena bespilotna letjelica Bayraktar Kizilelma (MIUS) izvela je prve testne letove ranije nego što je planirano Foto: EPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je najavio viziju ”Drugo stoljeće Republike”, čiji je fokus na odbrambenoj i vojnoj industriji koje su posljednjih godina doživjele veliki razvoj, budući da se postotak turske vojne proizvodnje povećao sa 20 na 80 posto.

Kolumnista Faruk Onalan naveo je u izvještaju koji je objavio turski portal Star da je povećanje proizvodnje doprinijelo povećanju izvoza turske vojske, koji je iznosio 4,4 milijarde dolara u 2022. godini, a očekuje se da će dosegnuti šest milijardi dolara 2023.

Onalan se osvrnuo na brojne turske vojne proizvode za koje se očekuje da će ući u operativnu upotrebu ili da će se njihov razvoj i modernizacija završiti 2023. godine. Prije svega je spomenuo višenamjenske borbene avione, čije će se lansiranje obaviti 18. marta 2023. Ovaj avion može koristiti pametnu municiju i sposoban je izvoditi strateške napade na sve vrste ciljeva zrak-zrak i i zrak-zemlja.

Bayraktar

Prema Faruku Onalanu, borbena bespilotna letjelica Bayraktar Kizilelma (MIUS) izvela je prve testne letove ranije nego što je planirano, tokom manevara MIUS-a koji su održani krajem 2022. godine. Težina letjelice pri polijetanju iznosi šest tona, a može nositi 1,5 tonu, ima nisku vidljivost, sposobnost letenja do 35 hiljada stopa i veliku manevarsku sposobnost.

Istaknuo je da će se AESA nosni radar prvi put koristiti u letjelicama MIUS, Akinci Tiha i F-16. AESA radarski sistem, koji je razvio Aselsa, predstavlja krajnje strateški korak, jer će prestati upotreba američkih radara AESA u turskim avionima F-16 koji će biti zamijenjeni radarima domaće proizvodnje. Pored toga, radar AESA će biti integriran u avion Akinci Tiha, čime će Turska će biti prva zemlja koja će imati tu mogućnost u bespilotnim letjelicama.

Rakete

Onalan je govorio i o raketnoj industriji, ističući da će prva raketa zrak-zrak modela Bozdogan, koje djeluju unutar vidnog polja, i rakete zrak-zrak Gokdogan, koje pronalaze i eliminiraju mete izvan vidnog polja, biti isporučene 2023. godine. Započet će i integracija raketa razvijenih u okviru projekta Goktuk i sistema protivzračne odbrane Gokdeniz raspoređenih na turskim brodovima, koji mogu uništiti protivbrodske projektile usmjerene na brod na kojem je sistem raspoređen.

Bit će operativan i sistem protivzračne odbrane dugog dometa Siper, koji je u nedavnom probnom lansiranju u Sinopu prvi put uspio uništiti cilj na udaljenosti od 100 kilometara. Također, ove godine će u službu po prvi put ući i sistem Karaok, prijenosni protivtenkovski raketni sistem kratkog dometa koji može djelovati danju i noću.

Onalan je dodao da će prvi helikopteri opće namjene Gokbey biti isporučeni Glavnoj komandi žandarmerije u prvom kvartalu ove godine, a isporuka teškog jurišnog helikoptera Atack-2 očekuje se u narednim mjesecima.

Mornarica

Što se tiče mornarice, web portal navodi da je planirano da TCG Anadolu započne službu u okviru pomorskih snaga također ove godine. Avioni Bayraktar TB3, koji su dizajnirani da mogu slijetati i uzlijetati s broda na brod, obavit će svoj prvi let na moru stacionirani na brodu TCG Anadolu.

Projekt MELTEM 3, koji je pokrenut radi obavljanja misija izviđanja, kontrole i odbrane podmornica iz zraka u istočnom Mediteranu, završit će isporukom šestog i posljednjeg pomorskog patrolnog aviona modela ATR-72/600” (P-72), a u službu će ući i brod za borbenu podršku Dimdeg, koji će ispunjavati misije opskrbljivanja brodova na moru.

Mornarici će biti predane dvije korvete klase Milgem Ada, zajedno s TCG Istanbul (F-515), prvom turskom fregatom koju su projektirali turski inženjeri.

Kada su u pitanju podmornice, uskoro će s radom započeti podmornica TCG Piri Reis, koja je privukla pažnju svojom visokom izdržljivosti i snažnom baterijskom tehnologijom. U nju će biti integriran podmornički torpedo Akiya, koji ima odlične mogućnosti nadzora i praćenja.

Onalan je naveo da će masovna proizvodnja tenkova Altay započeti 2025. u saradnji s projektnim partnerima. Također će započeti i proizvodnja i izvoz haubica Firtina, oklopnih transportera Altug 8×8, te modernizacija tenkova Leopard 2A4.

Dodao je da će Turska raditi na lansiranju satelita Kilicsat Kup, kao i satelita za posmatranje Zemlje IMECE.

Izvor: Agencije