Ko je šef mafije Messina Denaro, koji je 30 godina bježao od policije?

Sa ljudima koje sam sam ubio mogao bih napuniti groblje, navodno se hvalio Denaro.

Matteo Messina Denaro bio je neprikosnoveni vođa Cosa Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani (Reuters)

Italijanska policija uhapsila je u ponedjeljak Mattea Messinu Denara, najtraženijeg šefa mafije u zemlji koji je 30 godina bio u bijegu.

Ko je Matteo Messina Denaro?

Messina Denaro optužen kao nemilosrdni ubica čije je nasilje doprinijelo krvavoj reputaciji Cosa Nostre.

“Sa ljudima koje sam sam ubio mogao bih napuniti groblje”, navodno se hvalio.

Ovo je nemoguće potvrditi, no, to govori o legendi koja ga okružuje.

Poznat kao “Dijabolik” po liku iz stripova, bio je neprikosnoveni vođa Cosa Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani.

No, njegova moć proširila se i dalje, uključujući i glavni grad Sicilije Palermo, gdje je uhapšen.

Denaro je obožavatelj je satova Rolex, dizajnerske odjeće, stripova i video-igrica te ima reputaciju plejboja.

Svojevremeno se pojavio na naslovnici jednog italijanskog magazina sa tamnim naočalama. Izgledao je poput rock zvijezde, no, popis njegovih žrtava je dugačak, a zločini za koje je optužen su stravični.

Za šta se optužuje?

Rođen 26. prila 1962. u Castelvetranu na jugozapadu Sicilije, Denaro je odrastao u srcu organiziranog kriminala.

Njegov otac, Don Ciccio, bio je glava lokalnog klana, a njegov kum, koji je prisustvovao njegovom krštenju, također je bio član mafije. Njegovi prvi sukobi sa zakonom počeli su 1989. kada je sudjelovao u krvavoj borbi dva klana.

Te godine optužen je za ubistvo Nicole Consalesa, vlasnika hotela koji se jednoj uposlenici požalio da ima “ove male mafijaše pod nogama”. No, ta uposlenica bila je ljubavnica Messine Denara.

Godine 1992. bio je dio mafijaške grupe koja je poslana u Rim da pokuša ubiti antimafijaškog sudiju Giovannija Falconea.

Grupu je na kraju povukao Toto Riina, šef Corleonea poznat kao “Zvijer”, koji se odlučio za drugačiji pristup. Falcone je ubijen u eksploziji automobila u blizini Palerma 23. maja 1992. godine.

Sam Messina Denaro bio je nemilosrdan tokom cijele karijere.

U julu 1992, nakon što je navodno sudjelovao u ubistvu Vincenza Milazza, šefa rivalskog klana Alcamo, optužen je da je zadavio svoju partnericu koja je bila u trećem mjesecu trudnoće.

Dva tijela su pokopana u prirodi.

Kao glava klana Castelvetrano, bio je u savezu s klanom Corleonesi, koji je ovjekovječen u filmskom serijalu Kum.

Nakon što je Riina uhapšen u januaru 1993. godine, istražitelji kažu da je Messina Denaro nastavio svoju strategiju opšte brutalnosti, pružajući logističku podršku za bombaške napade u Firenzi, Milanu i Rimu te godine, u kojima je poginulo deset ljudi, a povrijeđeno oko 100.

Sud je utvrdio da je u novembru 1993. godine bio jedan od organizatora otmice tada 12-godišnjeg Giuseppea Di Mattea, čiji je otac svjedočio o ubistvu Falconea.

U jednom od najozloglašenijih incidenata Cosa Nostre, dječak je držan 779 dana prije nego što je zadavljen, a njegovo tijelo otopljeno u kiselini.

Kako je tako dugo izbjegavao hapšenje?

Messina Denaro nestao je iz javnosti sredinom 1993. godine, čime je počeo, kako se ispostavilo, skoto 30 godina dug bijeg od optužbi za povezanost s mafijom, ubistva, krađu i posjedovanje eksploziva.

Godine 1994. i 1996. izjave mafijaša koji su kasnije bili svjedoci bacile su malo svjetla na njegovu ulogu unutar Cosa Nostre.

Godine 2000, nakon onoga što je poznato kao proces Maxi protiv sicilijanske mafije u Trapaniju, u kojem su osuđene stotine optuženih, u odsutnosti je osuđen na doživotni zatvor.

Kao tražen čovjek, Messina Denaro je svoje poslove vodio komunicirajući pod pseudonimom “Alessio” preko sistema „pizzini“, u kojem su se poruke ostavljale na komadićima papira.

Njegovo mjesto boravka i aktivnosti u to vrijeme bili su predmet intenzivnih glasina, uključujući i to da je imao plastičnu operaciju kako bi promijenio svoj izgled.

Imao je mnogo izvora prihoda, od trgovine drogom do kockanja, kako u Italiji, tako i u inostranstvu.

Godine 2015, italijanska tužiteljica na njegovom tragu Teresa Principato rekla je da tako dugo izbjegava hapšenje vjerovatno zato jer je zaštićen “na vrlo visokom nivou”. Nije rekla je li riječ o Cosa Nostri, političarima ili institucijama.

“Imamo potvrdu njegove prisutnosti u Brazilu, Španiji, Velikoj Britaniji, Austriji”, rekla je tada za dnevnik Il Fatto Quotidiano.

“Putuje zbog poslova na izuzetno visokom nivou, a njegov povratak na Siciliju je neredovan i sve rjeđi.”

Godine 2020. uhapšeno je nekoliko suradnika Messine Denara, čime je stegnuta mreža oko njega.

U oktobru te godine ponovo je osuđen u odsutnosti za ulogu u Falconeovom ubistvu.

Kako je uhvaćen?

General karabinjera Pasquale Angelosanto, koji vodi policijski odred za specijalne operacije, rekao je da je zdravlje Messine Denara pomoglo istražiteljima da ga pronađu.

Bjegunac je priveden dok je bio u medicinskom centru.

“Sve je dovelo do današnjeg datuma kada bi došao na neke pretrage i liječenje” u kliniku, rekao je Angelosanto u ponedjeljak.

Vlasti nisu rekle od čega se liječi, ali uhvaćen je u klinici La Maddalena u Palermu, vrhunskoj medicinskoj ustanovi koja je poznata po liječenju pacijenata oboljelih od raka, a italijanski mediji navode da je na liječenju godinu.

Tokom večernje konferencije za novinare, vlasti su rekle da bi se liječenje Messine Denara moglo nastaviti na bolničkom zatvorskom odjelu.

Istražitelji su rekli da nije bio naoružan, te da je bio odjeven kao tipičan pacijent u klinici, iako je nosio sat vrijedan najmanje 30.000 eura.

„Nije pružao nikakav otpor“, rekao je pukovnik karabinjera Lucio Arcidiacono.

Izvor: Agencije