Članice UN-a zabrinute zbog kaznenih mjera Izraela

Nova vlada Izraela, najdesnije orijentirana u historiji te zemlje, odobrila je 6. januara mjere da se Palestinci kazne u znak odmazde.

Za rezoluciju je glasalo 87 od 193 članica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 26 je bilo protiv, a 53 se uzdržalo (Reuters)

Više od 90 zemalja izrazilo je “duboku zabrinutost” zbog kaznenih mjera Izraela protiv palestinskog naroda, rukovodstva i građanskog društva, donijetih poslije zahtjeva Ujedinjenih naroda da Međunarodni sud pravde (ICJ) da savjetodavno mišljenje o legalnosti izraelske politike na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

U saopćenju koje su u ponedjeljak navečer objavili Palestinci, potpisnici su pozvali na ukidanje izraelskih mjera i naveli da ih odbacuju bez obzira na svoj stav o rezoluciji Generalne skupštine UN-a kojom se traži mišljenje ICJ-a.

Saopćenje su potpisali predstavnici arapskih zemalja i Organizacije islamske saradnje (OIC) sa 57 članica, uz još 27 evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Francuski i Italiju te Japan, Južnu Koreju, Brazil, Meksiko i Južnu Afriku.

Palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour pozdravio je saopćenje podrške i izjavio za AP da su Palestinci iskoristili “svoje demokratsko pravo” da se obrate Generalnoj skupštini UN-a na miroljubiv, legalan način i traže savjetodavno mišljenje ICJ-a.

‘Ekstremni antiizraelski korak’

Mansour je ocijenio da je iznenađujuće što su saopćenje potpisale neke zemlje koje su se uzdržale ili glasale protiv rezolucije kojom se traži mišljenje takozvanog svjetskog suda te da je kažnjavanje naroda što se obratilo Generalnoj skupštini UN-a nešto drugo.

Za rezoluciju koju su promovirali Palestinci 30. decembra glasalo je 87 od 193 članica Generalne skupštine UN-a, 26 je bilo protiv, a 53 se uzdržalo.

Mada presude ICJ-a nisu pravno obavezujuće, one mogu ujeicati na svjetsko mnijenje.

Nova vlada Izraela, najdesnije orijentirana u historiji te zemlje, odobrila je 6. januara mjere da se Palestinci kazne u znak odmazde.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je dva dana kasnije na sjednici vlade rekao da je meta mjera protiv Palestinaca “ekstremni antiizraelski korak” u UN-u.

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za sigurnost, odlučio je zadržati 39 miliona dolara prihoda od carina i poreza koje ubira u ime Palestinske uprave i taj novac dati za kompenzacije porodicama izraelskih žrtava napada palestinskih oružanih grupa.

Na udaru ministar vanjskih poslova

Također je odlučeno da se smanji iznos prihoda koji se daje Palestinskoj upravi za sumu isplaćenu prošle godine porodicama palestinskih zatvorenika i onih ubijenih u sukobu, uključujući ekstremiste, umiješane u napade na Izraelce.

Uz to, najavljeno je da će palestinskim zvaničnicima “koji vode politički i pravni rat protiv Izraela” biti uskraćene beneficije.

Prvi na udaru našao se palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki, kojem je ukinuta VIP dozvola za putovanje.

Dozvola omogućava palestinskim zvaničnicima da lakše putuju sa Zapadne obale.

Palestinski ambasador pri UN-u je predvidio da će saopćenje objavljeno u ponedjeljak navečer potpisati predstavnici i drugih zemalja na mjesečnom sastanku o Bliskom istoku, zakazanom za srijedu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada