Bivši komandant ‘Wagnera’ traži azil u Norveškoj nakon što je dezertirao

Andrej Medvedev tvrdi da je pobjegao iz grupe nakon što je bio svjedok ubistva zarobljenih dezertera iz Wagnera.

Gubici su bili veoma veliki nakon što je Wagner počeo slati veliki broj zatvorenika na front u drugoj polovini 2022, tvrdi Medvedev (Reuters)

Bivši komandant ruske privatne vojske Wagner Andrej Medvedev, koji se borio u Ukrajini, saopštio je da je pobjegao u Norvešku i da traži azil nakon što je dezertirao zbog straha za svoj život.

Medvedev, koji se pridružio Wagneru 6. jula prošle godine na osnovu četvoromjesečnog ugovora, rekao je u videosnimku koji je objavio Gulagu.net da je prešao granicu sa Norveškom i da ga je privela norveška policija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Medvedev je služio u ruskoj vojsci i bio je u zatvoru prije nego što se pridružio Wagneru, a istakao je da je pobjegao iz te grupe nakon što je bio svjedok ubistva zarobljenih dezertera iz Wagnera.

“Bojim se da ću umrijeti u mukama”, rekao je Medvedev osnivaču grupe za ljudska prava Gulagu.net Vladimiru Osečkinu koji je naveo da je pomogao Medvedevu da napusti Rusiju.

‘Budite oprezni, on je veoma opasan’

Medvedev je rekao da govori iz Osla i da je prešao granicu penjući se preko bodljikave žice, izbjegavajući graničnu patrolu sa psima.

Prema njegovim riječima gubici su bili veoma veliki nakon što je Wagner počeo slati veliki broj zatvorenika na front u drugoj polovini 2022. godine.

Sa druge strane, osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da Medvedev bio u norveškoj jedinici te grupe i da je “maltretirao zatvorenike”.

“Budite oprezni, on je veoma opasan”, rekao je Prigožin, a saopštio je njegov portparol.

Glasnogovornik norveške policijske sigurnosne službe potvrdio je u ponedjeljak za CNN da je Medvedev u Norveškoj i da traži azil, prenosi Fena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada