Mediji: Za šta se spremaju vojske Rusije i Bjelorusije?

Kako ruska invazija na Ukrajinu ulazi u složenu fazu i povećavaju se prijetnje, Moskva i Minsk rade na intenziviranju vojne saradnje u svjetlu potrebe testiranja stepena borbene spremnosti.

Komandant ruskih kopnenih snaga, general Oleg Salyukov (AFP)

Budući da rat u Ukrajini ulazi u složenu fazu i da se povećavaju prijetnje, Rusija i Bjelorusija rade na intenziviranju međusobne vojne saradnje u svjetlu potrebe testiranja stepena borbene spremnosti.

U izvještaju koji je objavio ruski list Vzglyad, autori Daria Volkova i Evgeny Pozdnyakov kažu da je sigurnosna saradnja između Moskve i Minska dosegla “neviđen nivo”.

Istovremeno, Kijev pojačava “provokacije na ukrajinsko-bjeloruskoj granici”, kako navode.

U izvještaju se navodi da je najbolji primjer te bliske saradnje posjeta glavnog komandanta ruskih kopnenih snaga, generala Olega Salyukova, Bjelorusiji, tim više što je ovo njegovo prvo putovanje od imenovanja prošle srijede.

Salyukov se upoznao sa stanjem združenih snaga dviju zemalja, pored toga da je pregledao mjesta na kojem borave vojnici, te kako je došao s ciljem da provjeri borbenu sposobnost tamošnjih snaga u kontekstu sve veće prijetnje s kojom se suočava Bjelorusija, navode autori u izvještaju.

‘Moguće zračne provokacije’

Autori su se osvrnuli na optužbe Bjelorusije iznesene protiv Ukrajine da je rasporedila gotovo 15.000 boraca na granici između dvije zemlje.

Citirali su predsjednika Državnog graničnog odbora Bjelorusije Anatoliya Lapoa, koji je rekao: “Ukrajinske snage digle su u zrak gotovo sve mostove koji vode prema Gomelju i Moziru u novembru, gdje je od decembra uočen porast provokativnih incidenata sa ukrajinske strane.”

Autori pojašnjavaju da su ruske i bjeloruske protuzračne i proturaketne jedinice premještene na određena područja i pripremljene za borbene misije kako bi zaštitile Bjelorusiju od “mogućih zračnih provokacija”.

Navode kako je planirano da ukupan broj ruskih vojnika u regiji ne prelazi 9.000.

Pored toga, iz Rusije bi trebalo stići oko 170 tenkova i do 200 borbenih oklopnih vozila, kao i 100 topova i minobacača kalibra većeg od 100 milimetara.

Također, Moskva i Minsk su počeli borbenu koordinaciju formacija i jedinica u Bjelorusiji.

S druge strane, navode autori, hiljade ukrajinskih vojnika na bjeloruskoj granici pripremaju kontrolne tačke i vatrene položaje, što, kako kažu, predstavlja prijetnju Bjelorusiji, zbog čega bi Ministarstvo odbrane u Minsku moglo dovesti 500.000 regruta ili razmotriti mogućnost postavljanja nuklearnog oružja na svojoj teritoriji u slučaju direktne prijetnje od NATO-a, piše Vzglyad.

‘Zastarjela vojna tehnologija’

Izvještaj citira bjeloruskog vojnog stručnjaka Aleksandera Alesina, koji je rekao da je saradnja između Rusije i Bjelorusije dosegla “neviđen nivo”, a možda to potvrđuje nedavna posjeta glavnog komandanta ruskih kopnenih snaga Bjelorusiji.

Međutim, ova saradnja je daleko od idealnog, jer je važno da se izjednači stepen tehničke opremljenosti bjeloruske s ruskom vojskom, napominje Alesin.

Vojni stručnjak dodaje da Minsk posjeduje zastarjelu vojnu tehnologiju u odnosu na Rusiju, koja radi na smanjenju tog jaza isporukom sistema protuzračne odbrane S-400 i taktičkih sistema Iskander.

Alesin ističe da je neophodno Bjelorusiji osigurati modernije borbene tenkove, jer dio sadašnjeg arsenala datira još iz devedesetih.

Prema riječima ruskog vojnog stručnjaka Vladimira Gundarova, Rusija može pomoći bjeloruskim oružanim snagama tako što će im pružiti sve što im je potrebno u tehnološkom smislu.

No, Gundarov smatra da se bjeloruska vojska ne može smatrati ozbiljnim partnerom Ruske Federacije – ni po broju vojnika, ni po tehničkoj opremljenosti.

Napominje da sama teritorija ove zemlje i logističke mogućnosti koje proizlaze iz njenih geografskih karakteristika igraju vrlo važnu ulogu za rusku vojsku, s obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini.

‘Prijetnja koju predstavlja Poljska’

Ipak, smatra da se ne vrijedi nadati tome da će se bjeloruske oružane snage direktno uključiti u sukob, jer bi to imalo negativne reperkusije koje ne bi išle u prilog interesima Rusije ili interesima predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Pored toga, broj snaga bjeloruske vojske je samo “kap u moru” u usporedbi s ciljevima koje Moskva želi postići u Ukrajini.

Što se tiče intenziviranja saradnje s Bjelorusijom u budućnosti, kaže kako treba obratiti pažnju na hitne probleme, kao što je prijetnja koju predstavlja Poljska, tim više što je zapadni dio Ukrajine u prošlosti pripadao Poljskoj.

To znači da Minsk neće biti siguran ako se Poljska učvrsti na tim prostorima.

Napominje da je Poljska već proglasila mobilizaciju, povećavši broj svojih snaga na 260.000 vojnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada