Tokio uvodi mjere za poboljšanje stope nataliteta

Nema vremena za gubljenje, odlučno ćemo provesti hrabre mjere kako bismo zaustavili pad nataliteta, poručila je guvernerka Tokija Koike Yuriko.

Vlasti Tokija su najavile novčanu pomoć za roditelje koji dobiju drugo ili svako naredno dijete (EPA)

Vlasti glavnog grada Japana uvode niz novih mjera poticaja u borbi protiv niske stope nataliteta. koja je najniža među svih 47 provincija u Japanu, a najnovija mjera je uvođenje besplatnog čuvanja za drugo i svako naredno dijete u porodici.

Ured guvernerke Tokija saopćio je da će usluge čuvanja u vrtićima i drugim ustanovama biti besplatne za drugo i svako naredno dijete u porodici od oktobra 2023. godine, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da se predviđa da će tu mjeru koristiti oko 50.000 mališana i za to će vlada u budžetu osigurati 85 miliona dolara.

“Nema vremena za gubljenje. Počevši od Tokija, odlučno ćemo provesti hrabre mjere kako bismo zaustavili pad nataliteta“, poručila je guvernerka Tokija Koike Yuriko.

‘Nacija koja stari’

Vlasti Tokija su prošle sedmice najavile i novčanu pomoć za roditelje koji dobiju drugo ili svako naredno dijete.

Japan slovi za naciju koja stari.

Prema zvaničnim podacima, od ukupno 125 miliona stanovnika te zemlje, kategoriju stariji od 75 godina čini 19,3 miliona, dok je broj starijih od 65 godina premašio 36,2 miliona.

Po tome je Japan najstarija nacija na svijetu, ispred Italije i Finske.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada