Temperature okeana obaraju toplotni rekord četvrtu godinu zaredom

Svjetski okeani od 1970. apsorbiraju čak 90 posto viška toplote iz atmosfere, navodi se u novom izvještaju naučnika.

Od kasnih osamdesetih se stopa kojom okean skladišti toplinu povećala za tri do četiri puta (EPA)

Okeani su četvrtu godinu zaredom u 2022. dostigli dosad najviše zabilježene temperature, što je zabrinjavajući znak brzine kojom se svijet zagrijava, stoji u najnovijem izvještaju koji potpisuje dvadesetak naučnika iz 16 svjetskih instituta.

Prethodni toplinski rekordi oboreni su 2021, 2020 i 2019, a pet najviših temperatura evidentirano je u zadnjih šest godina.

Svjetski okeani od 1970. apsorbiraju čak 90 posto viška toplote iz atmosfere, a s obzirom na to da se zrak ubrzano zagrijava zbog emisija stakleničkih plinova, okeani s vremenom upijaju sve više toplote.

Novi rekord objavljen je u srijedu, samo nekoliko dana nakon što su naučnici iz evropske službe za klimatske promjene Copernicus objavili da je 2022. bila peta dosad najtoplija godina na našoj planeti.

Među prvih pet su 2016, 2020, 2019. i 2017, navodi agencija.

Sve je to dio dugoročnog obrasca zagrijavanja planeta, okeana i atmosfere.

Istraživanjem o zagrijavanju okeana, koje je vodio naučnik Lijing Cheng s Kineske akademije nauka, uočeno je da je svaka decenija od 1958. – kada su naučnici prvi put počeli sa pouzdanim mjerenjem temperature okeana – bilo toplije od prethodnog.

A zagrijavanje se s vremenom ubrzavalo.

Implikacije za cijelu planetu

Od kasnih osamdesetih se stopa kojom okean skladišti toplinu povećala za tri do četiri puta, prenosi Hina.

Naučnici kažu da se određena područja zagrijavaju brže od ostalih.

Četiri glavna okeanska bazena dostigla su vlastite regionalne toplinske rekorde u 2022, a među njima su Sjeverni Pacifik, Sjeverni Atlantik, Sredozemno more i Antarktički ocean.

No, to nije sve.

U izvještaju stoji da su okeani sve više stratificirani, imaju slojevitu strukturu, što znači da se tople i hladne vodene mase ne miješaju tako lako i umjesto toga ‘zapinju’ jedna o drugu, poput slojeva kolača.

Sve više temperature okeana imaju i druge ozbiljne implikacije za ostatak planeta.

Voda se zagrijavanjem širi, a to znači da okeani zauzimaju sve više prostora jer zadržavaju više toplote, što pridonosi porastu nivoa mora.

Protekla je godina bila rekordna i kada su posrijedi ekstremni vremenski uvjeti u cijelome svijetu.

Evropu su zahvatile dosad nezapamćene ljetne vrućine, Kina je doživjela rekordnu sušu, SAD su pogodili toplotni valovi, šumski požari, česte poplave i uragani.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada