Republikanac koji je iznosio neistine pred izbacivanjem iz Kongresa

Zastupnik George Santos bit će izbačen iz Zastupniučkog doma ukoliko se utvrdi da je prekršio zakone koji se odnose na finansiranje kampanje.

Grupa republikanskih lidera iz okruga Nassau, koji George Santos predstavlja, zatražila je ranije od njega da podnese ostavku (EPA)

Republikanski zastupnik u Kongresu SAD-a George Santos bit će izbačen ukoliko se utvrdi da je prekršio zakone koji se odnose na finansiranje kampanje, izjavio je predsjednik Nadzornog odbora Zastupničkog doma James Comer.

Santos je ranije priznao da je lagao o svom radnom iskustvu, obrazovanju i porodici.

Između ostalog je lažno tvrdio da ima diplome sa Univerziteta New York i koledža Baruch, da je radio u Goldman Sachs i City grupi, kao i da je Jevrej i da su mu baka i djed pobjegli od nacista tokom Drugog svjetskog rata, prenosi Tanjug.

Koelege traže da podnese ostavku

“On je loš momak. Nije na meni ni na drugim članovima Kongresa da odlučimo hoće li biti izbačen zato što je lagao. Ali, ako je prekršio zakone o finansiranju kampanje, bit će izbačen iz Kongresa”, rekao je Comer.

Grupa republikanskih lidera iz okruga Nassau, koji Santos predstavlja, zatražila je ranije od Santosa da podnese ostavku.

Republikanci su zahtjev za ostavku uputili na konferenciji za novinare dva dana nakon što je jedna nestranačka organizacija, u tužbi podnesenoj Federalnoj izbornoj komisiji, optužila Santosa da je prekršio zakone o finansiranju predizborne kampanje.

Izvor: Agencije