Peru produžio vanredno stanje za još jedan mjesec

Vanredno stanje u južnoameričkoj zemlji traje od decembra, kada su izbili protesti zbog svrgavanja bivšeg ljevičarskog predsjednika Pedra Castilla.

Više od 40 osoba izgubilo je život u sukobima između demonstranata i snaga sigurnosti od početka decembra (EPA)

Peru je produžio vanredno stanje za još jedan mjesec u glavnom gradu Limi i dvjema regijama na jugu zemlje, gdje su protesti protiv vlade potaknuli najgore nasilje u zemlji u proteklih 20 godina.

Peru je prvo sredinom decembra najavio mjesec dugo vanredno stanje u cijeloj zemlji, kratko nakon što su izbili protesti zbog svrgavanja bivšeg ljevičarskog predsjednika Pedra Castilla, koji je pokušao raspustiti Kongres i vladati dekretom.

Više od 40 osoba izgubilo je život u sukobima između demonstranata i snaga sigurnosti od početka decembra, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Traže odstupanje predsjednice

Produžene vanredne mjere, koje je potpisala predsjednica Dina Boluarte, koje policiji daju posebne ovlasti, a ograničavaju slobode uključujući pravo okupljanja, odnose se na Limu i južne regije Puno i Cusco.

U Punu je uveden desetodnevni policijski sat.

Anketa Ipsos Peru objavljena u nedjelju pokazala je da 71 posto Peruanaca ne odobrava vladu Dine Boluarte, što je rast sa 68 posto u decembru.

Demonstranti zahtijevaju da Boluarte odstupi sa vlasti, a da se Castillo, koji je uhapšen zbog “pobune”, pusti na slobodu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada