Najznačajnije oružje koje Ukrajina traži kako bi okončala borbe

Bliži se kraj prve godine rata u Ukrajini, zbog čega Kijev pokušava dobiti oružje od Zapada koje bi mu omogućilo da preokrene odnos snaga na terenu, budući da borbe još uvijek traju.

Nakon što je u sukob uključen američki sistem HIMARS, pokazao se kao vrlo učinkovit i neutralizirao je logističku opskrbu Rusa u južnim i istočnim regijama (EPA)

Bliži se kraj prve godine rata u Ukrajini, zbog čega Kijev pokušava dobiti oružje od Zapada koje bi mu omogućilo da preokrene odnos snaga na terenu, budući da borbe još uvijek traju.

Obje zaraćene strane imaju kapacitete koji onemogućuju i jednoj i drugoj da ostvare pobjedu u sukobu, zbog čega Ukrajina sve glasnije zahtijeva od Zapada još naprednijeg oružja.

Ukrajinski zahtjevi se uglavnom fokusiraju na protivzračnu odbranu, projektile dugog dometa, protutenkovsko oružje, sve vrste oklopnih vozila i bespilotne letjelice.

Ukrajinske snage pokušavaju otežati situaciju za ruske avione i projektile, jer je to glavna slabost ukrajinskih snaga.

No, pred toga što postoje sistemi protuzračne odbrane još uvijek su neophodni kompatibilni sistemi i raznovrsni nivoi kako bi parirali ruskim raketama.

U nastavku ćemo saznati nešto više o vojnoj opremi i naoružanju koje je potrebno Ukrajini.

Patriot

Raketa Patriot od tri miliona dolara ne može se koristiti za obaranje drona čija je vrijednost manja od 20.000 dolara.

Prema tome, sistemi Patriot se koriste za suprotstavljanje ruskim “hipersoničnim” projektilima, poput rakete Cirkon, zbog razlike u brzini u korist rakete Patriot.

Rakete dugog dometa

Ukrajinskim snagama trebaju i rakete dugog dometa.

Nakon što je u sukob uključen američki sistem HIMARS, pokazao se kao vrlo učinkovit i neutralizirao je logističku opskrbu Rusa u južnim i istočnim regijama.

Neke raketa ovog sistema imaju domet i do 300 kilometara; što bi pružilo mogućnost ukrajinskim snagama da izvedu napade unutar ruske teritorije i na poluotoku Krimu.

Protutenkovsko oružje

Što se tiče kopnenih operacija, ukrajinskim snagama treba protutenkovsko oružje, uglavnom rakete Javelin, kao i bespilotne letjelice Bayraktar turske proizvodnje.

Ova dva oružja bila su ključna za sprečavanje ruske kopnene ofanzive na glavni grad Kijev u prvim sedmicama rata, a sada bi njihovo dobivanje omogućilo pripremu ukrajinskih snaga za još jedan ruski napad na glavni grad sa sjevera.

Oklopna vozila i tenkovi

U kopnenim borbama neophodna su odbrambena i ofanzivna oklopna vozila, kao što su teški i laki tenkovi i transporteri.

Zapadna obećanja za sada govore o tome da je broj tih tenkova mali, što njihovu učinkovitost u borbama i dalje izlaže ispitu.

Bespilotne letjelice

Ruska primjena bespilotnih letjelica također se pokazala učinkovitom; više puta su pogodili ukrajinsku infrastrukturu, pogotovo dronovi iranske proizvodnje.

Zbog toga Ukrajina traži od Zapada iste takve dronove, koji su dostupni većini zapadnih zemalja.

Ako Ukrajina dobije te letjelice, to bi značilo da može gađati tačke na kojima su grupirane ruske snage na terenu te da može napasti oblasti unutar ruske teritorije, jer mogu doprijeti do njih prije nego što budu oboreni.

Također mogu gađati ruske radare i komunikacijske stanice.

Međutim, ti dronovi će biti lak plijen, osim ako se ne poboljša nivo tehnologije kojima su opremljene kako bi bili precizniji u gađanju ciljeva i sposobniji za bijeg.

Izvor: Al Jazeera