Hoće li uspjeti napori Turske u postizanju mira između Rusije i Ukrajine?

Tursko posredovanje je ranije rezultiralo dogovorima oko izvoza žita i razmjene ratnih zarobljenika u Ukrajini.

Tursko posredovanje je ranije rezultiralo dogovorima oko izvoza žita i razmjene ratnih zarobljenika u Ukrajini (Reuters)

U kontekstu oštrih polarizacija u svijetu oko stava o ratu između Rusije i Ukrajine, može se reći da Turska održava dobre odnose i s Moskvom i s Kijevom, što koristi u svojim naporima posredovanja između dvije strane. No, hoće li Turska u tome uspjeti?

Tursko posredovanje je ranije rezultiralo dogovorima oko izvoza žita i razmjene ratnih zarobljenika u Ukrajini. Međutim, i dalje ostaje neriješeno pitanje smanjenja eskalacije i zaustavljanja borbi, čak i djelomično, što bi pripremilo atmosferu za okončanje rata i postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

Ovaj turski cilj suočava se s mnogim komplikacijama, a možda u najvažnije spada to da logika borbe i naoružavanja dominiraju ovom krizom. Dok Rusija intenzivira svoje napade, ured britanskog premijera Rishija Sunaka je saopćio da njegova vlada namjerava poslati 14 tenkova Challenger 2 i drugog teškog naoružanja Ukrajini u narednim sedmicama.

S tim u vezi, Murat Aslan, strateški stručnjak i politički analitičar Centra za istraživanje SETA, rekao je, gostujući u programu Al Jazeere Arabic ”Iza vijesti”, da je uobičajen put za rješavanja svakog sukoba nastavak međunarodnih napora kako bi se to i postiglo.

Nova prilika

Pojasnio je da ono što Turska nudi nije usko vezano za tok dešavanja na terenu, već je to nova prilika za obje strane kako bi razmislile o mogućem rješenju za rat u Ukrajini, iako još nisu sazreli uvjeti za taj korak.

Dodao je da predstoji dug put do završetka rata u Ukrajini, ali da je trenutna situacija takva da se rusko vojno rukovodstvo promijenilo, dok je Ukrajina “slaba” jer se u potpunosti oslanja na podršku Zapada. Smatra da će nakon dva mjeseca dvije strane biti u stanju odrediti svoju sposobnost da ostvare vojne ciljeve.

S druge strane, vojni stručnjak i bivši britanski vojni obavještajac Frank Ledwidge smatra da zapadne sile vide Tursku kao poštenog i pravednog posrednika u ovoj krizi, ali da ukrajinski interesi ne dopuštaju prekid borbi. Objašnjava da je Kijev iznio teške uvjete za prekid vatre, stoga ne očekuje da će bilo kakva turska ponuda impresionirati Ukrajince, dok Rusija neće prihvatiti njihove uvjete.

Nepopustljivost obje strane

Također je naglasio da su obje strane, i ukrajinska i ruska, nepopustljive u svojim stavovima zbog čega ih smatra odgovornim za propuštanje prilika za pregovore. Ističe da Turska nastavlja ići naprijed u pokušaju da riješi krizu unatoč intenziviranju borbi na terenu. Objašnjavajući da Kijev odbija svaki prekid vatre je smatra da će to služiti ruskim interesima i dati toj strani prednost kako bi ostvarila napredak u borbama na terenu.

Sa svoje strane, ruska ambasada u Britaniji komentirala je ovakav razvoj događaja rekavši da britanski tenkovi Challenger 2 neće pomoći ukrajinskim snagama da promijene situaciju na terenu, već će postati legitimna meta za ruske snage. Također je istaknula da slanje ovih tenkova neće dovesti do toga da se približi kraj neprijateljstava, već će doprinijeti njihovoj eskalaciji.

Važno je napomenuti da nije samo Britanija ta koja jača svoju vojnu pomoć Ukrajini kada su u pitanju zapadne sile. Wall Street Journal je citirao njemačkog dužnosnika koji je rekao da će Berlin ispuniti svoje obećanje o slanju borbenih tenkova u Ukrajinu ako se zapadni saveznici pridruže tim naporima.

Sa svoje strane, poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da će tokom posjete Berlinu razgovarati o isporuci tenkova njemačke proizvodnje.

Izvor: Al Jazeera