Erdogan poručio Švedskoj i Finskoj: Morate izručiti ‘teroriste’ ako želite u NATO

Dvije su skandinavske države nakon početka ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u, a to mora potvrditi svih 30 članica Saveza.

Erdogan: Rekli smo im, ako nam ne predate teroriste, vaš zahtjev u Parlamentu neće proći (Reuters)

Švedska i Finska moraju Turskoj izručiti do 130 “terorista” prije nego što turski Parlament potvrdi njihov zahtjev za pridruženje Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), rekao je u ponedjeljak predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Dvije su skandinavske države nakon početka ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u, a to mora potvrditi svih 30 članica Saveza.

Sporazum iz juna 2022.

Turska je posebne istakla Švedsku kao državu koja mora zauzeti jasan stav protiv osoba koje Ankara smatra teroristima, a većinom se radi o kurdskim aktivistima. Turske vlasti tu grupaciju također krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Švedska i Finska su u junu 2022. s Turskom potpisale sporazum o izručenju traženih osoba kako bi premostile prigovore Ankare i pridružile se NATO-u.

“Rekli smo im, ako nam ne predate teroriste, vaš zahtjev u Parlamentu neće proći”, rekao je Erdogan aludirajući na zajedničku konferenciju za novinare u novembru sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Osude zbog videomontaže

Turski predsjednik traži izručenje oko 130 “terorista”.

Ankara je prošle sedmice osudila videomontažu koju je napravila grupa bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutak s likom Erdogana visi obješen za noge i naziva ga se “diktatorom”.

Dvije države su obećale da će deportirati ili izručiti osumnjičene za terorizam, oslanjajući se na turske obavještajne podatke i zakone Europske unije.

Izvor: Agencije