Bjelorusija i Rusija počinju vojne vježbe ‘odbrambene prirode’

Vježbe se održavaju u vrijeme rastuće zabrinutosti da Moskva gura Minsk u rat u Ukrajini.

Vježbe će uključivati obuku za zračno izviđanje, odbijanje zračnih napada i zračno pokrivanje važnih objekata i komunikacija (AP)

Bjelorusija tvrdi da su zajedničke vježbe zračnih snaga s Rusijom, koje počinju u ponedjeljak, odbrambene prirode, no održavaju se u vrijeme rastuće zabrinutosti da Moskva gura Minsk u rat u Ukrajini.

“Vježba je isključivo odbrambene prirode”, rekao je Pavel Muravejko, prvi zamjenik državnog sekretara bjeloruskog Vijeća sigurnosti, prema objavi na Telegramu bjeloruskog Ministarstva odbrane u nedjelju.

“Bit će to skup mjera za pripremu naše i ruske avijacije za izvođenje relevantnih borbenih misija.”

Vježbe, koje će biti nastavljene do 1. februara, uključivat će obuku za “zračno izviđanje, odbijanje zračnih napada i zračno pokrivanje važnih objekata i komunikacija”, dodao je Muravejko.

Minsk tvrdi da neće u rat

Nagomilavanje ruskih trupa u Bjelorusiji, u kombinaciji s jačanjem vojnih aktivnosti u zemlji, repriza je događaja neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, kada je Moskva iskoristila Bjelorusiju kao odskočnu dasku za napad.

Najnovije gomilanje je izazvalo strah u Kijevu i na Zapadu da bi Rusija mogla upotrijebiti Bjelorusiju za novu kopnenu ofanzivu na Ukrajinu.

Ukrajina neprestano upozorava na moguće napade iz Bjelorusije, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošle sedmice da zemlja mora biti spremna na granici s Bjelorusijom.

Kremlj poriče da vrši pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da preuzme aktivniju ulogu u sukobu u Ukrajini, dok Minsk tvrdi je neće ući u rat.

Bjelorusija je od početka rata izvela brojne vojne vježbe, uključujući velike sveobuhvatne vježbe krajem augusta, kao i niz manjih samostalnih ili vježbi s Rusijom.

Neslužbeni kanali Telegrama za praćenje vojske izvještavaju o nizu lovaca, helikoptera i vojnih transportnih aviona koji dolaze u zemlju od početka godine.

Samo u nedjelju uočen je dolazak osam lovaca i četiri teretna aviona.

Agencija Reuters nije uspjela provjeriti izvještaje.

Bjelorusko Ministarstvo odbrane saopćilo je samo da “jedinice” ruske ratne avijacije stižu u Bjelorusiju.

Moskva: Samo ako Ukrajina napadne

Muravejko je kazao da situacija na granici Bjelorusije s Ukrajinom “nije baš mirna” te da Ukrajina “provocira” Bjelorusiju.

“Održavamo suzdržanost i strpljenje”, rekao je Muravejko.

“Imamo potrebne snage i sredstava koji će odgovoriti na bilo kakve manifestacije agresije ili terorističke prijetnje na našoj teritoriji.“

Prošle sedmice je zvaničnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksej Poliščuk upozorio da su vojne vježbe s Bjelorusijom osmišljene kako bi se spriječila eskalacija, ali da bi se najbliži saveznik Moskve mogao pridružiti ratu ako Ukrajina “napadne”.

Izvor: Agencije