Zbog zimskih oluja u Kaliforniji proglašeno vanredno stanje

Polovina godišnje prosječne količine kiše pala je tokom oluja u poljoprivrednoj centralnoj nizini, a u planinama je napadalo i do 4,5 metara snijega.

Niz 'atmosferskih rijeka' odnio je najmanje 19 života te izazvao poplave, nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje cesta (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je vanredno stanje u saveznoj državi Kaliorniji, gdje je od 26. decembra 19 osoba poginulo u olujama, koje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuacije i zatvaranje saobraćajnica.

Novi veliki val kiša i snijega u planinama, pogodio je u subotu brojna područja najnaseljenije američke savezne države, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nova “atmosferska rijeka”, sistem koji donosi ogromne količine vlage, očekuje se u ponedjeljak, koji je praznik u Sjedinjenim Američkim Državama, i donosi “nove ekstremne padavine” upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

Električne linije već su oštećene, a već su poplavljena polja i saobraćajnice.

Očekuju katastrofalne poplave

NWS očekuje “katastrofalne poplave” u dolini rijeke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaljeva San Francisco.

Biden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, navela je Bijela kuća u saopćenju.

Predsjednikov čin će stradalnicima u okruzima Merced, Sacramento i Santa Cruz omogućiti pristup saveznim sredstvima, navedeno je.

Izdana upozorenja

Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema web-stranici PowerOutage.us.

Polovina godišnje prosječne količine kiše pala je tokom oluja u poljoprivrednoj centralnoj nizini, a u planinama je napadalo i do 4,5 metara snijega.

Upozorenja na poplave izdana su širom države, od okruga Los Angeles do Zaljevskog područja San Francisca.

Četvrt u mjestu Felton u centralnoj Kaliforniji poplavljena je u subotu drugi put ove sedmice.

Izvor: Agencije